Orsbach

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Orsbach
Plaats in Duitsland Vlag van Duitsland
Orsbach (Noordrijn-Westfalen)
Orsbach
Situering
Deelstaat Noordrijn-Westfalen
Gemeente Aachen
Coördinaten 50° 48′ 2″ NB, 6° 0′ 5″ OL
Algemeen
Inwoners 600
Hoogte 200 m
Overig
Postcode 52074
Netnummer 0241
Foto's
Burcht Orsbach
Burcht Orsbach
Portaal  Portaalicoon   Duitsland

Orsbach (Nederlands: Oorsbeek) is een dorp met ongeveer 600 inwoners in de Duitse stadsgemeente Aken, gelegen in het stadsdeel Laurensberg. Orsbach ligt ten noorden van het Nederlandse en Duitse dorp Lemiers, ten zuiden van het Nederlandse dorp Bocholtz en op ongeveer zeven kilometer van het centrum van de stad Aken.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste vermelding dateert volgens Gysseling uit 1219 als "de Orlosberge".[1] Sedert 1338 behoort Orsbach tot het gebied van de Vrije Rijksstad Aken en in de 15e eeuw werd hier de Burcht Orsbach gebouwd, met verdedigingsmuur en toren, waarmee de veel dieper gelegen verbindingsweg tussen Aken en Maastricht kon worden overzien. De toren werd gebruikt om de weg te bewaken en te communiceren met het stadscentrum. Het dorp ligt aan drie zijden door Nederlands gebied ingeklemd.

Vlak tegen de Duits-Nederlandse grens, tegen het natuurgebied Kolmonderbosch aan, lag een nertsfarm, met 30.000 nertsen één der grootste van Duitsland. In 2011 werd deze geruimd.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

  • Burcht Orsbach, begin 15e eeuw, buiten gebruik gesteld in 1792, na diverse bestemmingen in gebruik als woonhuis en in 1968 gerestaureerd.
  • Sint-Petruskerk, neogotisch bakstenen bouwwerk
  • Enkele oude boerderijen en woonhuizen

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp ligt op het Duitse deel van het Plateau van Bocholtz, steil aflopend naar de Nederlandse grens. Het Duitse deel maakt formeel deel uit van het Vaalser Hügelland en dus de Noord-Eifel.

Orsbach ligt op een hoogte van 200 meter. Naar het zuidwesten gaat het steil omlaag van 200 naar 140 meter, waar zich het dal van de Selzerbeek bevindt. Hier liggen hellingbossen, zoals het 21 ha grote Orsbacher Wald, waar zich een rijke plantengroei bevindt, waaronder eenbes, sleutelbloem, grote keverorchis, gele dovenetel, salie, agrimonie, salomonszegel en meerdere soorten orchideeën. In het noordwesten ligt, op Nederlands grondgebied, het Kolmonderbos.

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Lemiers, Aken, Mamelis, Laurensberg, Bocholtz

Zie de categorie Orsbach van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.