Vlengendaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlengendaal
De Vlengeder
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Vlengendaal (Limburg)
Vlengendaal
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Simpelveld Simpelveld
Coördinaten 50° 49′ NB, 6° 0′ OL
Hoogte 167 m
Overig
Postcode 6351
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Vlengendaal (Limburgs: De Vlengeder) is een buurtschap ten zuiden van Bocholtz in de gemeente Simpelveld in de Nederlandse provincie Limburg. In de buurtschap staan rond de 100 boerderijen en huizen met ongeveer 250 inwoners.

In Vlengendaal staan twee oude vierkantshoeven, 'De Puthof' en de 'Vlengendalerhof'.

Kalksteenwinning[bewerken | brontekst bewerken]

In de Vlengendaal werd op drie verschillende plekken ook het Bocholtzer Kalksteen gewonnen, een hardere variant van het Kunrader kalk. Hoeve "De Puthof" (bouwjaar 1938) is volledig gebouwd met steen uit een groeve die zich achter de boerderij bevond.

Oorsprong naam[bewerken | brontekst bewerken]

In de volksmond werd en wordt de Vlengendaal ook wel "D'r Doeveberg" genoemd. De oorsprong van deze naam is niet duidelijk. De naam Vlengendaal vindt zijn oorsprong in een hoeve die nog steeds aan het einde van de Vlengendaal te vinden is. Op oude landkaarten staat de straat dan ook nog aangegeven als de Vlengendalerweg.

Wegkruis[bewerken | brontekst bewerken]

Op de splitsing Vlengendaal/Pleiweg staat een gietijzeren wegkruis. Dit kruis is in 1953 geplaatst door de buurtvereniging Hinger de pleibruck.

Romeinse restanten[bewerken | brontekst bewerken]

Bij Vlengendaal werd in 1911 en 1912 een grote Romeinse villa opgegraven, de Romeinse villa Bocholtz-Vlengendaal. De villa had een oppervlakte van 44 bij 31 meter en kende een voor de streek tussen Maas en Rijn ongebruikelijke asymmetrische opzet. In 2003 werd in de Vlengendaal een sarcofaag opgegraven. Deze stamt uit de Romeinse tijd uit de 2e of 3e eeuw na christus.

Door de Vlengendaal loopt ook de zogenaamde Vlengendaalroute. Een door de gemeente uitgestippelde route langs alle locaties binnen Bocholtz waar de aanwezigheid van de Romeinen aangetoond is. Her en der staan ook informatieborden die meer uitleg geven.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Van Fleckendael tot Vlengendaal, Guus Herbergs. Uitgave van Heemkundevereniging De Bongard, 2000. ISBN 90-805883-1-8