Bassin (Maastricht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bassin
Het Bassin met pakhuis Maastrichtsch Veem en werfkelders
Het Bassin met pakhuis Maastrichtsch Veem en werfkelders
Algemene gegevens
Plaats Maastricht
Coördinaten 50° 51′ NB, 5° 42′ OL
Aanloop
Zijtak van Maas, Zuid-Willemsvaart
Kaart
Bassin (Maastricht)
Bassin (Maastricht)
Portaal  Portaalicoon   Maritiem

Het Bassin is een oude binnenhaven in Maastricht. Het Bassin is gelegen in de wijk Boschstraatkwartier ten noorden van de Binnenstad.

Het Bassin is in de jaren 1824-1826 aangelegd op de plek waar tot aan de Franse tijd de kloostercomplexen van de Duitse Orde (genoemd Commanderij Nieuwen Biesen) en de Antonieters lagen. De haven vormde de verbinding tussen twee kanalen. Richting het noorden vormt de haven het beginpunt van de Zuid-Willemsvaart en richting het zuiden voor het inmiddels gedempte Kanaal Maastricht-Luik. De toegangskanalen werden aanvankelijk door de vestingwerken van Maastricht aangelegd.

De aanleg van de Zuid-Willemsvaart en het Bassin zorgden voor de noodzakelijke ontsluiting van de stad en stimuleerde de industriële ontwikkeling in dit deel van Maastricht. Na de Tweede Wereldoorlog nam het economische belang van het Bassin steeds meer af (vooral na de aanleg van de Beatrixhaven) en in de jaren 60 was er sprake van demping ten behoeve van een nieuwe toegangsweg tot de stad. Die weg kwam er uiteindelijk wel, maar werd via een brug (Bassinbrug) over de haven aangelegd.

De haven is in de jaren 90 geheel opgeknapt en is thans in gebruik voor de pleziervaart. Hij biedt toegang tot de Zuid-Willemsvaart en, via een oude sluis, de Maas. Langs het Bassin ligt de nog steeds in gebruik zijnde papierfabriek van Sappi en een aantal gebouwen van de Koninklijke Sphinx, die in 2006 het Bassingebied verruilde voor een nieuwe locatie in de Beatrixhaven. De oude Timmerfabriek van Sphinx is de nieuwe 'cultuurfabriek' van Maastricht, met onder andere Cinema Lumière, de Muziekgieterij en Bureau Europa. Aan de zuidzijde van het Bassin liggen enkele oude pakhuizen, waarvan het Maastrichtsch Veem, door zijn hoogte het meest in het oog springt. Hierin zijn nu woningen (o.a. voor studenten) en kantoren gevestigd. In de oude werfkelders direct aan het water, zijn een aantal cafés en restaurants gevestigd.

Zie ook[bewerken]