Landbouwbelang (pand)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het kraakpand Landbouwbelang

Het Landbouwbelang is een Culturele Vrijplaats in Maastricht. Het is gelegen tussen 't Bassin en de Maas in de wijk Boschstraatkwartier. Het landbouwbelang is een kraakpand dat semi gelegaliseerd is en in goed overleg met Gemeente Maastricht wordt beheerd door Stichting 06.

Het pand is een oud graanpakhuis en -overslag. Vroeger was het een agrarische coöperatie, later werd het pand eigendom van de papiermultinational Sappi, die het een aantal jaren geleden heeft verkocht aan de gemeente Maastricht. Sinds april 2002 is het gekraakt.

Het Landbouwbelang organiseert talloze culturele activiteiten, variërend van een open podium (Plankenkoorts) tot grote feesten. Ook zijn er kunstateliers, werkt Demotech vanuit deze locatie, en gebruiken verschillende verenigingen, zoals een sambaband, een acrobatische club en jongleurs het pand als oefenruimte. Ook zijn er filmavonden, een vegetarisch/veganistische volkskeuken en een weggeefwinkel.

Cover Foto Boek Bert Janssen

Quotes uit het Landbouwbelang foto boek van: Bert Janssen; Teksten door: Jan Smeets

Dat succes weinig hoeft te kosten bewijst het Landbouwbelang. In 2002 kraakt een aantal jongeren de gigantische graanoverslag in Maastricht. In tien jaar creëren zij ruimte voor eigen initiatief en experiment. Met behulp van hergebruik, ambacht, veel houtkachels en nog meer goodwill, ontwikkelt het pand zich tot dé culturele vrijplaats van Maastricht. Desondanks hebben veel stadsgenoten nog geen, of een vertekend beeld, van het LBB.

Knuffelkrakers. In een crisis waar iedereen rept over duurzaamheid, biologisch voedsel, zelfredzaamheid en empowerment, is het Landbouwbelang (LBB) al jarenlang fakkeldrager.

Het Landbouwbelang wordt juist volwassen. De vele initiatieven treden buiten hun oevers. Met succes. ‘Het is geen eigenrichting wat hier gebeurt. Wij krijgen het pand van de maatschappij en doen er graag iets voor terug’. De ruimte om te experimenteren blijft, zo ontwikkelt de plek zich op organische wijze. Toen, nu en voor de toekomst. Dit boek nodigt namens het LBB iedereen uit: Wees welkom. Ervaar. En oordeel zelf.

Externe link[bewerken]