Landbouwbelang (pand)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het complex gezien vanaf de Maas

Het Landbouwbelang is een voormalig graanpakhuis en overslagbedrijf, thans een culturele vrijplaats, in het centrum van de Nederlandse stad Maastricht. Het complex is gelegen tussen de binnenhaven Bassin en de Maas in de wijk Boschstraatkwartier. Het Landbouwbelang is sinds 2002 een kraakpand dat semi-gelegaliseerd is en in goed overleg met de gemeente Maastricht wordt beheerd door Stichting 06.

Geschiedenis[bewerken]

Op de plaats van het Landbouwbelang lag van begin 13e eeuw tot 1783 het Antonietenklooster. Het sterk vervallen klooster werd in 1848 gesloopt voor de aanleg van het Kanaal Luik-Maastricht.

In 1939 startte hier de bouw van een graanoverslagplaats van de agrarische coöperatie Vereeniging Landbouwbelang uit Roermond. De bouw werd pas na de Tweede Wereldoorlog voltooid.[1]. In de jaren 1970 werd het gebruik als graanoverslag gestaakt. Het pand werd aangekocht door de naastgelegen Koninklijke Nederlandse Papierfabriek (thans Sappi), die het een aantal jaren geleden verkocht aan de gemeente Maastricht. Sinds april 2002 is het complex gekraakt. Aanvankelijk woonden er vier krakers; in 2016 waren dat er vijftien. De overige ruimtes worden gebruikt voor culturele doeleinden.[2]

Vanaf april 2018 worden vijf metalen silo's aan de noordzijde van het complex wegens bouwvalligheid gesloopt. Met deze ingreep wordt tevens ruimte gecreëerd om de Maaskade toegankelijk te maken voor het publiek.[3]

Activiteiten[bewerken]

Het Landbouwbelang organiseert talloze culturele activiteiten, variërend van een open podium (Plankenkoorts) tot grote feesten. Ook zijn er kunstateliers, werkt Demotech vanuit deze locatie, en gebruiken verschillende verenigingen, zoals een sambaband, een acrobatische club en jongleurs het pand als oefenruimte. Ook zijn er filmavonden, een vegetarisch/veganistische volkskeuken en een weggeefwinkel.

Cover fotoboek Landbouwbelang

Citaten uit het fotoboek Landbouwbelang van Bert Janssen (foto's) en Jan Smeets (tekst):

  • "Dat succes weinig hoeft te kosten bewijst het Landbouwbelang. In 2002 kraakt een aantal jongeren de gigantische graanoverslag in Maastricht. In tien jaar creëren zij ruimte voor eigen initiatief en experiment. Met behulp van hergebruik, ambacht, veel houtkachels en nog meer goodwill, ontwikkelt het pand zich tot dé culturele vrijplaats van Maastricht. Desondanks hebben veel stadsgenoten nog geen, of een vertekend beeld, van het LBB."
  • "Knuffelkrakers. In een crisis waar iedereen rept over duurzaamheid, biologisch voedsel, zelfredzaamheid en empowerment, is het Landbouwbelang (LBB) al jarenlang fakkeldrager."
  • "Het Landbouwbelang wordt juist volwassen. De vele initiatieven treden buiten hun oevers. Met succes. ‘Het is geen eigenrichting wat hier gebeurt. Wij krijgen het pand van de maatschappij en doen er graag iets voor terug’. De ruimte om te experimenteren blijft, zo ontwikkelt de plek zich op organische wijze. Toen, nu en voor de toekomst. Dit boek nodigt namens het LBB iedereen uit: Wees welkom. Ervaar. En oordeel zelf."

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]