Kamp Beugelen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kamp Beugelen
Kamp Beugelen (Nederland)
Kamp Beugelen
Ingebruikname jaren dertig
Gesloten na 1951
Locatie Staphorst
Verantwoordelijk land Nederland
Coördinaten 52° 40′ NB, 06° 15′ OL
Beheerder Wv
RvdW
NAD

Kamp Beugelen, bij Staphorst, was een werkkamp dat in de jaren 30 van de 20e eeuw gebouwd werd in het kader van de werkverschaffing.

Opbouw[bewerken | brontekst bewerken]

Kamp Beugelen was gelegen aan de Gemeenteweg bij het dorp Staphorst. Het werd in 1939 door de Rijksdienst voor de Werkverruiming overgenomen. Na mei 1940 hebben Chinezen die Nederland niet tijdig hadden kunnen verlaten in het kamp moeten verblijven. Zij hebben aan wegen in de omgeving van het kamp gewerkt. Later tot begin januari 1942 hebben werkeloze Nederlanders in het kamp gewoond. Zij moesten helpen bij de aanleg van Staatsbos. Het kamp bood ruimte aan 96 mannen. Leider van het kamp was een kokbeheerder.

Joodse periode[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf januari 1942 tot de nacht van 2 op 3 oktober (Jom Kipoer) van dat jaar is het kamp in gebruik geweest als buffer voor Westerbork. Joodse mannen woonden in die periode als arbeider in het kamp en werden ingezet bij graafwerkzaamheden. In genoemde nacht zijn alle Joodse mannen uit de werkkampen, zo ook die uit Kamp Beugelen, naar Kamp Westerbork afgevoerd. Hen was wijs gemaakt dat daar gezinshereniging zou plaatsvinden. Het ging te voet naar station Meppel, vanwaar de reis met de trein werd vervolgd. Het werk werd beschreven als bezighouderij. Het redelijke rantsoen werd na enige tijd aanmerkelijk kleiner, omdat de bezetter het niet nodig vond om voldoende voedsel aan Joodse mensen te verstrekken.

Latere periode[bewerken | brontekst bewerken]

Op een kaart met vestigingsplaatsen van de Nederlandse Arbeidsdienst (NAD), die is gedateerd op 30 november 1942, staat Beugelen vermeld als nieuw kamp van de Nederlandse Arbeidsdienst.[1] In 1944 werd het kamp nog gebruikt door de Nederlandse Arbeidsdienst. De tewerkgestelde jongens moesten ontginningswerk doen in de Staatsbossen. Eind augustus van dat jaar overleefde de kampcommandant hopman Blom ternauwernood een aanslag op zijn leven. Een twintigtal Staphorsters werd als represaille opgepakt en gegijzeld. Deze zijn later via Kamp Amersfoort afgevoerd naar concentratiekamp Neuengamme.

Na de Tweede Wereldoorlog[bewerken | brontekst bewerken]

Het kamp is na de Tweede Wereldoorlog korte tijd in gebruik geweest als interneringskamp voor NSB'ers. Daarna werd het voor de opvang van Molukkers gebruikt en later heeft het nog als vakantiekamp voor Berlijnse kinderen dienstgedaan. Uiteindelijk raakten de barakken buiten gebruik en werden ze gesloopt.

Op de plek waar kamp Beugelen heeft gestaan zijn nu huizen, een bordje herinnert alleen nog aan de plek. Dit bordje is geplaatst langs de Gemeenteweg tussen Staphorst en Halfweg.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Jodenkampen in Staphorst 1942; Westhoff, G.J.;Genemuiden 2004.
  • De laatste getuige - De Stentor 28-09-2010
  • Jodenkampen; Oord, N. van der; Kok, Kampen, 2003. Blz. 365, ill., lit. opgave, fotoverantwoording.
  • Dwangarbeid in Staphorst, Joodse werkkampen in Staphorst en Rouveen; Westhoff, G. J. IJsselacademie Kampen, 2012

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]