Kamp Dobbendal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kamp Dobbendal
Kamp Dobbendal (Nederland)
Kamp Dobbendal
Ingebruikname mei 1941
Gesloten 1944
Locatie Hondsrug, Gasselte
Verantwoordelijk land Nederland
Coördinaten 52° 58′ NB, 6° 48′ OL
Beheerder Nederlandse Arbeidsdienst
Hoge zandbult bij het voormalige kamp, gelegen langs de Sodemorseweg. In de rand is nog vaag een pad te herkennen dat vanaf de basis naar de top van de bult loopt.

Kamp Dobbendal was van 1941-1944 een werkkamp in Gasselte. Het kamp lag op de Hondsrug. Naar schatting zijn er gedurende de oorlog in totaal 650 mannen gevangen gehouden.[1]

Werkkamp[bewerken | brontekst bewerken]

Het kamp werd in opdracht van de Nederlandse Arbeidsdienst opgericht in mei 1941. Doel was de Nederlandse jeugd van werk te voorzien en handenarbeid te leren waarderen en was een van de tien werkkampen in Drenthe. De eerste barakken in Dobbendal werden op 1 juni 1942 betrokken.

De eerste taak was het mooi maken van het kamp door bomen en heesters te planten. Ook kwam er een zitkuil. Van de grond die daarvoor werd uitgegraven werd een berg gemaakt, die al gauw de Beulsberg werd genoemd, omdat het zwaar werk was. Boven op de 5 meter hoge berg werd een vlaggenmast geplaatst. Om de berg op te lopen werd er een spiraalvormig pad rondom gemaakt, belegd met keien. Er werden ook twee vijvers uitgegraven. Om het terrein werd een greppel aangelegd.

Later werd hier een Duits nationaal-socialistisch opvoedingskamp gevestigd dat in juni 1944 weer verlaten werd. Het kamp werd in 1945 afgebroken, maar het exercitieterrein is nog te zien en enkele funderingen zijn achtergebleven.[1]

Waterwingebied[bewerken | brontekst bewerken]

Na de oorlog werd van dit terrein door de Waterleidingmaatschappij Drenthe een waterwingebied gemaakt.[1] Ongeveer 200 meter onder het waterwingebied ligt een zoutlaag uit de IJstijd.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • J. Kroezenga. De Nederlandsche Arbeidsdienst in de Tweede Wereldoorlog: geschiedenis van het kamp "Dobbendal" te Gasselte. Roorda Stadskanaal. 1991.
Zie de categorie Kamp Dobbendal van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.