Noot (plantaardig)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Noot (botanisch))
Ga naar: navigatie, zoeken
Hazelnoten

In de plantkunde is een noot een niet-openspringende, éénzadige, enkelvoudige dopvrucht met verhoute vruchtwand.

Dopvruchten behoren tot de droge vruchten en hebben één zaad (zelden twee) waarvan het steenachtige of houtachtige omhulsel (de vruchtwand) of een deel daarvan bij rijpheid zeer hard wordt. Vruchten die aan deze definitie voldoen worden ook wel echte noten genoemd[1][2] om ze te onderscheiden van de "noten" die aan de minder strikte, culinaire definitie voldoen. De strikte definitie leidt ertoe dat de walnoot in het spraakgebruik als typische noot wordt gezien, toch geen echte noot is.

Echte noten worden onder andere geproduceerd door planten in de orde Fagales. Niet alle echte noten zijn in gelijke mate eetbaar; zelfs tussen een eikel de ene eikensoort en die van een andere kan een aanmerkelijk verschil zitten.

Voorbeelden van echte noten[bewerken]

Culinaire definitie en gebruik[bewerken]

In de kookkunst is een noot een veel minder restrictieve categorie vruchten dan een noot in de plantkunde. De term wordt toegepast op vele zaden die geen echte noten zijn. Iedere grote, olieachtige vrucht met een pit in een al dan niet harde schaal en die in voedsel wordt gebruikt kan als noot worden beschouwd.

Een groot aantal zaden is eetbaar. Omdat noten over het algemeen een hoog oliegehalte hebben, zijn zij een hoog gewaardeerde voedselbron en energiebron. Ze kunnen gekookt, rauw, en/of geroosterd worden genuttigd.

Hier volgen enkele voorbeelden van vruchten en zaden die als "noten" bekendstaan in de culinaire betekenis, maar dat niet zijn in de botanische betekenis:

Noten en dieren[bewerken]

Noten (of de zaden ervan) zijn een belangrijke bron van voedsel voor dieren. Dit geldt vooral in gematigde klimaten waar dieren als hamsters en eekhoorns in de herfst noten verzamelen om de winter door te komen.

Zie ook[bewerken]