Noot (plantaardig)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Noot (botanisch))
Ga naar: navigatie, zoeken
Hazelnoten

In de plantkunde is een noot een enkelvoudige dopvrucht.

Dopvruchten behoren tot de droge vruchten en hebben één zaad (zelden twee) waarvan het steenachtige of houtachtige omhulsel (de vruchtwand) of een deel daarvan bij rijpheid zeer hard wordt. Vruchten die aan deze definitie voldoen worden ook wel echte noten genoemd[1][2] om ze te onderscheiden van de "noten" die aan de minder strikte culinaire definitie voldoen (zie onder).

Echte noten worden onder andere geproduceerd door planten in de orde Fagales. Niet alle echte noten zijn eetbaar, zelfs tussen de ene eikel en de andere kan aanmerkelijk verschil zitten (bijvoorbeeld die van de Californische eik zijn te bitter om op te eten). De strikte definitie leidt er toe dat de walnoot, die behoort tot de orde Fagales en in het spraakgebruik als typische noot wordt gezien, toch geen echte noot is.

Voorbeelden van echte noten[bewerken]

Culinaire definitie en gebruik[bewerken]

In de kookkunst is een noot een veel minder restrictieve categorie vruchten dan een noot in de plantkunde. De term wordt toegepast op vele zaden die geen echte noten zijn. Iedere grote, olieachtige vrucht met een pit in een al dan niet harde schaal en die in voedsel wordt gebruikt kan als noot worden beschouwd. Omdat noten over het algemeen een hoog oliegehalte hebben, zijn zij een hoogst gewaardeerde voedselbron en energiebron. Een groot aantal zaden is eetbaar. Ze kunnen gekookt, rauw, en/of geroosterd worden genuttigd.

Hier volgen enkele voorbeelden van vruchten en zaden die als "noten" bekendstaan in de culinaire betekenis, maar dat niet zijn in de botanische betekenis:

Noten en dieren[bewerken]

Noten (of de zaden ervan) zijn een belangrijke bron van voedsel voor dieren. Dit geldt vooral in gematigde klimaten waar dieren als hamsters en eekhoorns in de herfst noten verzamelen om de winter door te komen.

Zie ook[bewerken]