Kokosnoot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rijpende vruchten

Een kokosnoot of klapper is eigenlijk geen noot maar een steenvrucht van de kokospalm, waarvan het mesocarp (het vruchtvlees) niet vlezig maar vezelig is. Daarbinnen zit het harde endocarp, dat het zaad omgeeft met drie duidelijk zichtbare kiemopeningen. Bij de kieming komt de kiem door een van deze openingen naar buiten. De drie kiemopeningen zijn de overblijfselen van de in aanleg uit drie vruchtbladen bestaande vrucht.

Het zaad van de kokospalm is eenzaadlobbig en heeft dus uit één kiemlob die het transport van het reservevoedsel naar de kiemende plant verzorgt. Het reservevoedsel in het zaad bestaat uit kiemwit, dit heeft een witte kleur en een vette vezelige structuur, dit is de kokos die onder andere gedroogd als kokosmeel in de handel komt. Verder het vloeibare kiemwit, een half troebele vloeistof, het klapperwater. Bij een volledig rijpe vrucht bestaat al het kiemwit uit het vezelige kiemwit.

De vrucht bevindt zich in een groene bolster. Deze wordt na de oogst verwijderd, waarna de harige, houten noot verschijnt die in de winkels ligt. Het vruchtvlees wordt gedroogd tot kopra of gebruikt in allerlei gerechten en lekkernijen. Het bij de verwerking vrijkomende kokoswater dat zich in het hart van de noot bevindt, werd weggegooid, maar veroorzaakte door de grote vraag naar kokosproducten grote milieuschade. Tegenwoordig wordt het kokoswater, ook om economische redenen, getransporteerd naar bedrijven, die het in bulk aangevoerde kokoswater verpakken en op de markt brengen.

Kokosnoten zijn geen specerijen.