Etos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Etos
Voormalig bedrijfslogo Etos
Voormalig bedrijfslogo Etos
Onderdeel van Koninklijke Ahold NV
Onderdeel sinds 1973
Oprichting 1918
Hoofdkantoor Provincialeweg 11
1506 MA Zaandam
Producten Cosmetica, medicijnen
Website http://www.etos.nl/
Portaal  Portaalicoon   Economie

Etos is een Nederlandse drogisterijketen die onderdeel is van Koninklijke Ahold NV. De keten is voortgekomen uit een coöperatie van kruidenierswinkels, die op haar beurt was ontstaan uit winkels van het Philipsconcern.

Geschiedenis[bewerken]

De geschiedenis van Etos begint met de oprichting van een winkelketen door Philips te Eindhoven, die kruidenierswinkels, drogisterijen, slagerijen, een broodfabriek (hoek Essenstraat/Lijsterbesstraat), en uiteindelijk een benzinepomp omvatte. In de crisisjaren, toen bij Philips massaontslagen vielen, werden zowel naam als bedrijfsstructuur van de Philipswinkels gewijzigd.

Verzelfstandiging[bewerken]

In 1931 werden de Philipswinkels omgezet in een coöperatie onder de naam ETOS (Eendracht, Toewijding, Overleg en Samenwerking). De coöperatie werd in principe onafhankelijk van Philips. De leden van de coöperatie (waaronder ook niet-Philipsmedewerkers) waren mede-eigenaar en kregen jaarlijks 8% uitgekeerd op alle aankopen in de kruidenierswinkel en iets minder op aankopen in de slagerijen en in de drogisterijen. Dat was uniek in de tijd van de verticale prijsbinding, waardoor een gelijk product in elke winkel hetzelfde kostte. Ook kregen leden van Etos kortingen bij andere bedrijven in Eindhoven en omgeving. Dit had wel tot gevolg dat Etos een enigszins socialistisch tintje kreeg en rasechte Eindhovense zakenlui meestal officieel geen lid waren van de coöperatie en zich dan ook niet op de jaarlijkse contactavonden (waar ook gekiend werd) lieten zien.

Een bewijs van aandeel vermeldt als bedrijfsnaam Naamloze Vennootschap Groot-Levensmiddelen en Brandstoffenbedrijf "ETOS" gevestigd te Eindhoven. Een schuldbewijs vermeldt "ETOS" Coöperatieve Bedrijfsvereniging en Broodbakkerij U.A. te Eindhoven.

Verkoop aan Albert Heijn[bewerken]

In het begin van de jaren zeventig had Etos een groot aantal kruidenierszaken in Eindhoven en omgeving. In 1973 werd het bedrijf verkocht aan Ahold, dat de kruidenierszaken deels omzette in Albert Heijnfilialen; de naam ETOS werd landelijk gebruikt voor de drogisterijen van het AH-concern.

In samenwerking met de Scandinavische ICA Group, de partner in Aholds joint venture, zijn begin 2002 in Stockholm twee Etoswinkels geopend en later nog eens 10.

Heden[bewerken]

In Nederland zijn er inmiddels 546 vestigingen waarvan 54% franchiseondernemingen.

De filialen zijn in heel Nederland te vinden. Ze worden bevoorraad vanuit een centraal distributiecentrum in Beverwijk. Het hoofdkantoor is gevestigd in Zaandam en wordt gedeeld met supermarktketen Albert Heijn en slijterijketen Gall & Gall B.V.. Het winkelpersoneel van Etos wordt opgeleid in de Etos-academie in Amersfoort.

Externe links[bewerken]