Rookworst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zuurkool met een stuk rookworst
Bioscoopjournaal uit 1939 over de productie van rookworsten voor het Nederlandse leger in een vleesfabriek te Den Haag
Het maken van Gelderse Rookworst bij een Nederlandse slager in 2013
Boerenkoolstamppot met een rookworst

Rookworst is een traditioneel Nederlands product, waarbij gemalen vlees vermengd met specerijen en zout in een omhulsel worden gestopt. Oorspronkelijk werd voor dit omhulsel natuurlijke darm gebruikt, maar is steeds vaker vervangen door rundercollageen.

In tegenstelling tot wat de naam suggereert wordt deze worst nog maar zelden gerookt. Om de rooksmaak te verkrijgen wordt gebruikgemaakt van rookaroma. De echte, in een rookkast boven houtsnippers, gerookte rookworst is herkenbaar aan een ingedroogde druppel aan het uiteinde van de worst.

Er zijn twee soorten rookworst:

  • (meestal vacuüm verpakte) gekookte rookworst, die al gaar uit de fabriek komt en alleen maar opgewarmd hoeft te worden in heet water, deze variant wordt in de volksmond ook wel 'Gelderse' rookworst genoemd.
  • rauwe rookworst (ook wel ambachtelijke of slagersrookworst genoemd). Deze is er in een fijne en een grove variant. Rauwe rookworst bevat gerookt rauw vlees en moet nog gaar gemaakt worden. Vaak wordt bij deze variant nog gebruikgemaakt van natuurlijke darm in plaats van rundercollageen.

Beide varianten worden onder meer in Nederland gemaakt door Unileverdochter Unox, dat behalve een eigen merk rookworst ook de Hema-rookworsten op de markt brengt.[1][2]

Daarnaast bestaan er varianten zoals; paarden-, varkens-, runder-, kalkoen- en kiprookworsten, de laatste drie ook halal. Er bestaat tevens een vegetarische variant.