Peter Blom (bankdirecteur)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Peter Blom
Plaats hier een foto
Algemene informatie
Geboren 1956
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Bekend van Triodos Bank
Portaal  Portaalicoon   Economie

Peter Blom (1956) is een Nederlands bankier, gewezen directievoorzitter van Triodos Bank.[1] en commissaris van diverse beheersorganen.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Blom studeerde economie in Amsterdam.[1] Hij werkte sinds de oprichting in 1980 bij de bank, eerst als medewerker kredietverlening. De ramp in Tsjernobyl in 1986 verlegde steeds meer aandacht naar duurzame energie. Blom heeft toen intensief gelobbyd en gewerkt aan het oprichten van de eerste windparken. Triodos Bank werd zo de eerste financier van windmolens in Nederland. Hij werd in 1989 benoemd tot algemeen directeur van de bank en gaf in die hoedanigheid de aanzet tot het openen van bankfilialen in andere Europese landen. In 1997 werd hij gepromoveerd tot directievoorzitter (Chief executive officer, CEO).[2] Peter Blom heeft op 22 september 2020 bekendgemaakt dat hij zijn functie als CEO in de loop van 2021 zou neerleggen.

Blom werd in 2010 benoemd tot lid van de Club van Rome.[3] . Hij gaf, naast andere maatschappelijke initiatieven, in 2011 de aanzet tot het Sustainable Finance Lab, met onder meer Herman Wijffels, een denktank van academici en leidinggevenden in het bankwezen.

Peter Blom is per 1 september 2021 benoemd tot lid van de raad van commissarissen (RvC) van De Nederlandsche Bank. Op voordracht van de raad heeft minister van Financiën Wopke Hoekstra, als aandeelhouder van de DNB, besloten tot zijn benoeming als achtste lid van de RvC, met een financiële sector-profiel.[4] Met ingang van 1 september 2021 werd hij eveneens benoemd tot voorzitter van de Centrale Plan Commissie (CPC), het toezichtsorgaan van het Centraal Planbureau (CPB). De benoeming geldt voor een periode van vier jaar.[5]