Frans De Clerck

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Frans De Clerck (Arendonk, 5 februari 1945)[1] is de medeoprichter van de ethische en duurzame bank Triodos Bank België.

Biografie[bewerken]

Na zijn universitaire studies PR en Communicatie kwam De Clerck toevallig in de financiële sector terecht. Hij werd in 1968 aangeworven door de wisselagent Fernand De Maertelaere, waar hij ondergedompeld werd in de verhandeling van aandelen en obligaties. Om zich beter te bekwamen, trok hij opnieuw naar de universiteit en volgde er de lessen aan de Vlerick Management School (MBA in 1974).

Hij werkte vervolgens bij Ippa, bij de Banque Belge pour l’Industrie, bij Indosuez en bij de Nationale Investeringsmaatschappij. Bij deze laatste beheerde hij van 1983 tot 1992 het Fonds Soficatra, gespecialiseerd in het aanbrengen van eigen middelen voor coöperatieven. Hij leerde bij al deze instellingen het bankiersvak met het nemen van risico's maar leerde ook dat banken ongeveer alles financieren, zonder zich veel vragen te stellen, ook als de maatschappelijk toegevoegde waarde nihil is of zelfs negatief.

Hij begon, naast zijn werk in een klassieke bank, met het coöperatief financieren van duurzame projecten. Samen met Chris Maryns stichtte hij de coöperatieve vennootschap Mercurius, waarin zij 200 coöperanten bijeenbrachten. Mercurius financierde biologische landbouwexploitaties, huizen voor gehandicapten, medische tehuizen, enz. Dit bracht hen ertoe in Nederland en Duitsland contacten op te bouwen met banken voor duurzaam krediet.

Triodos[bewerken]

Samen met Karel Teck zocht De Clerck partners en vond zo Triodos Bank opgericht in Nederland, een bank die zijn deposito's alleen aanwendt voor het verstrekken van krediet aan duurzame en sociaal verantwoorde projecten. Deze samenwerking zou leiden tot de oprichting van een filiaal van Triodos in België.[2] In september 1993 werd Triodos België in Gent opgericht. Het specialiseerde zich in het verlenen van kredieten voor culturele, sociale en ecologische projecten. De Clerck was directeur van Triodos Bank België van 1993 tot 2000. Van 2000 tot 2004 was hij directeur van de Nederlandse moedermaatschappij. Vanaf 2004 werd hij actief op internationaal niveau als raadgever bij het directiecomité van Triodos.[3]

Hij ging op 20 oktober 2010 met pensioen. Dit werd uitgebreid gevierd met een academische zitting met onder anderen Eric De Keuleneer (Solvay Brussels school of Economics) van de Vrije Universiteit Brussel, Klaas Van Egmond (Universiteit Utrecht) en Peter Tom Jones (Katholieke Universiteit Leuven) met als thema "hefbomen voor transitie naar een duurzame samenleving".[3]

De Clerck doceerde ook "ethische economie in de financiële wereld" aan de Vlerick Leuven Gent Management School.

Hij nam mede het initiatief voor de Global Alliance for Banking on Values, een verbond tussen elf onder de belangrijkste ethische banken in de wereld. Van 2010 tot 2013 is hij bestuurder bij de Foundation for the Administration of Triodos Bank Shares, de holding van de bank. Hij is bestuurder bij de Hélène De Beir Foundation.

Voorts adviseerde De Clerck bij projecten (sociale cohesie, sociale verantwoordelijkheid, financiering van de culturele sector) van de Europese Commissie, van de Raad van Europa en van de Vlaamse regering. Hij was voorzitter van de Strategic Committee of Cultuurinvest (een privévennootschap voor culturele ondernemers), van de Celina Ramos Foundation en van de Raad van Toezicht van het Institute for Social Banking (training en research).

Bekende uitspraak en visie[bewerken]

"De banken zeggen tegen de mensen dat ze het moeten overlaten aan de techneuten hoe hun geld wordt geïnvesteerd. Ze zeggen dat ze zich geen zorgen moeten maken, dat ze rustig moeten slapen. Maar wíj willen dat de mensen wakker zijn. Wij willen dat ze tegen de bankier zeggen wat hij met hun geld moet doen. Ik denk dat we dat traditionele element in het bankwezen hebben doorbroken."[4]

Onderscheidingen[bewerken]

Literatuur[bewerken]

  • Marijke De Prins, Kurt Devooght, Geert Janssens & Ingrid Molderez (ed.), Maatschappelijk verantwoord ondernemen: van strategische visie tot operationele aanpak, De Boeck uitgeverij, 2009.
  • Luk Bouckaert & Laszlo Zsolnai, Handbook of Spirituality and Business, Palgrave Macmillan, 2011.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]