Kasteel Hardenbroek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kasteel Hardenbroek
Kasteel Hardenbroek
Kasteel Hardenbroek
Locatie Driebergen-Rijsenburg
Algemeen
Kasteeltype rechthoekig omgracht huis
Stijl Hollands classicisme
Eigenaar jhr. F. Loudon
Huidige functie woning
Gebouwd in voor 1309
Monumentale status rijksmonument
Monumentnummer  14106
Bijzonderheden ridderhofstad

Kasteel Hardenbroek is een kasteel en ridderhofstad bij Driebergen-Rijsenburg.

Hardenbroek is ook een voormalig gerecht dat bestond tot 1795. Na een serie administratieve wijzigingen werd het voormalige gerecht uiteindelijk op 1 januari 1812 bij de nieuwe gemeente Langbroek gevoegd. Op 1 januari 1818 werd het weer losgemaakt van Langbroek om samen met het voormalige gerecht Sterkenburg de nieuwe gemeente Sterkenburg te vormen. Deze gemeente werd op 8 september 1857 opgeheven en bij Driebergen gevoegd.

Hardenbroek en de ridderhofstad Sterkenburg liggen vlak bij elkaar en hebben bijna hetzelfde familiewapen. Alleen bij het wapen van Van Hardenbroek is een barensteel toegevoegd, wat erop duidt dat het hier om een jongere tak gaat. Rond 1309 wonen er drie broers op Sterkenburg. In 1311 wonen twee van hen, Gijsbert en Wouter, op Hardenbroek. Gijsbert is de eerste 'Heer van Hardenbroek'.

Hardenbroek wordt in 1599 een zelfstandige lage heerlijkheid, gelegen tussen de heerlijkheden Langbroek en Sterkenburg. In de Franse tijd zijn de heerlijkheden Sterkenburg en Hardenbroek verenigd tot een gemeente Sterkenburg, die in 1857 bij Driebergen wordt gevoegd.

In 1536 verschijnt de eerste lijst van ridderhofsteden. Hierin is Hardenbroek opgenomen. Het huis wordt dan bewoond door Joost, 9de heer van Hardenbroek. In 1662 sterft Pieter, 13de heer van Hardenbroek, hij heeft geen zonen. Hij laat het huis na aan zijn neef Hendrik Gijsbert van Hardenbroek. Deze verkoopt het in 1684. Dan gaat het huis naar de familie van Rossem. In 1733 leent Willem Kerckrinck het huis. Later koopt hij het en besteedt veel geld aan een grondige verbouwing. Als zijn weduwe hertrouwt, wordt Hardenbroek publiek geveild. De koper is Johan Adolph van Hardenbroek, heer van Lockhorst, Bergestein, Bergambacht, 's-Heeraertsberg, Klein Ammers en de Kleine Lindt. Het huis is dus weer terug in de familie Hardenbroek. De nieuwe eigenaar is een rechtstreekse afstammeling van de 10de heer van Hardenbroek.

In 1917 verhuist het landelijk centrum van de Nederlandse Christen-Studentenvereniging (NCSV) van Bloemheuvel in Zeist naar Hardenbroek. In 1932 wordt het centrum terug naar Zeist verhuisd en vestigt zich op landgoed Woudschoten.

In 1995 is het kasteel gerestaureerd. Het landgoed is grotendeels vrij toegankelijk. De laatste bewoonster, Henriette Arnoldine barones van Hardenbroek - Snouck Hurgronje (1912-1994), heeft het huis nagelaten aan haar zoon Francis Loudon.

Externe link[bewerken]

Foto's[bewerken]