Weerestein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Weerestein
Hoofdgebouw
Locatie Nieuwersluis, Zandpad 29
Algemeen
Kasteeltype oorspronkelijk versterkt huis, nu landhuis
Stijl Hollands classicisme
Huidige functie woning
Gebouwd in (15e eeuw?)- 1705
Monumentale status rijksmonument
Monumentnummer 515204
Bijzonderheden grafvondst
Weerestein in 1668 afgebeeld

Weerestein (ook wel: Weeresteyn of Werestein) is een buitenplaats of kasteel langs de rivier de Vecht bij het Nederlandse dorp Nieuwersluis.

Het is in bredere zin gelegen op de oude scheiding van Holland en Utrecht met de waterloop de Weere als grens.

Gaandeweg de geschiedenis hebben diverse verbouwingen met herbouw plaatsgevonden. Op een ets van omstreeks 1680 is een ouder Huys te Weeresteyn afgebeeld. Wanneer het eerste huis is gebouwd is niet duidelijk. Ir. J.D.M Bardet vermoedde op deze plaats een laatmiddeleeuws kasteel of versterkt huis, maar dit is niet bewezen. Dit eerste huis zou mogelijk tijdens de franse inval in 1672 verwoest zijn.

Het huidige hoofdgebouw dateert uit ongeveer 1705, maar is nadien fors verbouwd. In rijksmonumentaal opzicht zijn van Weerestein onder meer het hoofdgebouw, de historische parkaanleg en diverse bruggen beschermd.

Grafvondst[bewerken | brontekst bewerken]

in 1760 werd in de tuin een stenen kist gevonden met stoffelijke resten van een persoon, een kromstaf en een loden plaatje met de tekst: Walterus, burger van Wiltenburg, helper van de bisschop, die met de strop is omgebracht, ligt in deze grafheuvel. De kist werd enige tijd tentoongesteld en daarna vernietigd. Of het hier om een echte middeleeuwse vondst ging of om een 18e-eeuwse vervalsing is niet meer vast te stellen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Huis Weerestein van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.