Gildenborgh

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gildenborgh
fantasie tekening van het huis Gildenburg aan de Vaartse rijn bij Vreeswijk.
Locatie Vreeswijk
Algemeen
Kasteeltype blokhuis
Bouwmateriaal hout, baksteen
Gebouwd in 1373
Gebouwd door de gilden van Utrecht

Gildenborgh (ook: Gildenburg en Gildenborg) is een voormalig kasteel bij Vreeswijk, nu gemeente Nieuwegein, in de Nederlandse provincie Utrecht.

Het blokhuis werd in 1373 gebouwd door de gilden van Utrecht. Het doel was de sluizen van de Vaartsche Rijn naar de Lek te bewaken. Hiermee werd de vrije vaart op Utrecht gewaarborgd.

in 1374 voer de Hollandse graaf Albrecht van Beieren met Adolf van der Mark, graaf van Kleef en heer Jan II van Blois met een leger de Lek op. Na een belegering van een week slaagden de Hollanders erin de voorburcht te veroveren. Uiteindelijk duurde het nog een maand tot de Utrechtse bezetting van dertig man (waarvan negen gesneuveld) zich overgaf, en de Hollanders het kasteel in bezit namen.[1]

Na het beleg van IJsselstein in september 1482 stroopte het ontzettingsleger van Joost van Lalaing de omgeving ten zuiden van de stad Utrecht af, zo moesten Jutphaas en kasteel Vronestein het ontgelden. Daarna werd de aandacht verlegd naar het blokhuis op de Vaart ook wel "Gildenburg" genoemd. Op Gildenburg huisde een Stichtse bezetting onder Jan van Alphen met circa 50 man sterk die 6 weken stand wisten te houden tegen de Hollandse overmacht. Het blokhuis werd gewonnen door dreiging van grote donderbussen en kanonnen door de Hollanders[2]. Het blokhuis werd daarna gesloopt en nooit meer herbouwt.

De exacte ligging van het kasteel is onbekend.