De Roetert

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De Roetert
De Roetert
Algemeen
Kasteeltype Versterkt huis
Huidige functie Weiland
Gesloopt in 1798-1830

De Roetert was een kasteel aan de zuidzijde van de Langbroekerwetering in de gemeente Wijk bij Duurstede. Het kasteel is ook bekend onder de namen Dirks hofstede en Den Roethard.

Over het ontstaan is weinig bekend. De Roetert werd in 1528 met zijn 40 morgen grond genoemd als leenroerig aan huijze en ridderhofstad Zuijlen.

In 1797 wordt het huis gekenmerkt als bouwvallig en ongeschikt voor bewoning door dreigend instortingsgevaar. Dit is reden om het huisgeld voor 15 jaar op te schorten. Het jaar daarop wordt het huis verkocht voor de sloop aan Hendrik Wollemeker en Hendrik Veenhof voor een bedrag van 170 gulden en 19 stuivers. Bij de verkoop is sprake van een herenhuis de Roeter en een Roeterthofstede.

Het kasteel is vermoedelijk reeds voor 1830 reeds geheel afgebroken.

Huidige situatie[bewerken | brontekst bewerken]

Het kasteelterrein is in gebruik als weiland. Voor een deel is de loop van de gracht van het kasteel eiland nog te herkennen:

Ten westen van het kasteelterrein bevindt zich nu de boerderij Zeldenrust, voorheen De Kleine Roethert. Aan de noordkant van de Langbroekerdijk bevindt zich de boerderij De Grote Roethert.