Bergestein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bergestein
Tekening uit ca 1647 door Roelant Roghman
Locatie Amerongen
Gebouwd in voor 1392
Gesloopt in rond 1700
Monumentale status gewaardeerd, niet beschermd
Archis:monumentnr 4742
Bijzonderheden ridderhofstad

Bergestein, ook wel Berkesteijn of Huis op den Hoeven genoemd, is een voormalig kasteel en ridderhofstad bij Amerongen in de Nederlandse provincie Utrecht.

Het oorspronkelijke kasteel was een rechthoekige woontoren. Het bouwwerk had drie verdiepingen en een kelder. Rond 1600 is er aan de ene zijde een zijvleugel tegenaan gebouwd, terwijl er aan de andere zijde een torenvormige aanbouw was geplaatst.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het kasteel wordt in 1392 genoemd als leen van de Utrechtse Domproosdij, waarbij Jan Borre van Amerongen met het kasteel werd beleend. In 1606 weet Dirk van der Does de leenplicht van het kasteel af te krijgen door land nabij Bunnik over te dragen aan de Domproost. In 1642 wordt Bergestein erkend als ridderhofstad.

Als in 1705 Bergestein wordt verkocht, is er al geen sprake meer van een kasteel. Het is waarschijnlijk rond 1700 afgebroken.

Op de plek van de voorburcht is in 1883 een boerderij gebouwd. In de voorgevel was het wapen van Bergestein aangebracht. Deze boerderij is in 1993 gesloopt en vervangen door een woonhuis. Van het kasteelterrein waren tot 1964 nog het grachtenstelsel en de plek van het kasteel zichtbaar, maar door egalisatie van het terrein bleef alleen de gracht aan de zuidzijde over.