Kasteel Weerdenburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Weerdenburg
Locatie Werkhoven
Algemeen
Kasteeltype ronde woontoren
Huidige functie Boerderij
Gebouwd in 13e eeuw
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer 45720

Weerdenburg (ook: Werdenborch) is een voormalig kasteel bij Werkhoven, gemeente Bunnik in de Nederlandse provincie Utrecht.

In 1195 werd vermeld dat ene Ernst van Wulven, zoon van Alferus, een ministeriaal van de Utrechtse bisschop, getrouwd was met Catharine Van Weerdenburg.

De Van Weerdenburgs hielden het kasteel tot 1394 in bezit, waarna Johan van Zuylen en Aernt Spronck beiden de helft van het goed ontvingen.

In 1426 was Wouter Sproncssoen bezitter van het goed Weerdenburg, als leenman van de bisschop. Tot 1491 bleef het in handen van de Sproncks.

Weerdenburg staat niet vermeld op de lijst van ridderhofsteden, wat doet vermoeden dat het kasteel al in het begin van de 16e eeuw is afgebroken.

Op de plaats van de voorburcht staat nu een 17e-eeuwse boerderij. Deze is gelegen op een in 1830 nog geheel omgracht terrein van 55 x 60m. De gracht had een breedte van ongeveer 10m. Op de noordhoek ligt een omgracht rond terrein van 30m doorsnede met een gracht van 10m breed. Op het ronde eiland moet het kasteel hebben gelegen.