Ridderhofstad Heemstede

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Heemstede
Ridderhofstad Heemstede
tekening van Roelant Roghman, 1646-1647
Locatie Houten
Algemeen
Kasteeltype Mottekasteel
Eigenaar de familie van Heemstede en vanaf 1439 de familie van Winssen
Gebouwd in voor 1323
Gesloopt in na 1696
Monumentale status gewaardeerd, niet beschermd
Bijzonderheden Ridderhofstad

Heemstede (ook: Oud-Heemstede) was een ridderhofstad die lag in het oostelijke deel van Jutphaas, dicht bij de grens tussen Houten en Nieuwegein, ongeveer 500 meter van het huidige kasteel Heemstede af. Eind 17de eeuw is de ridderhofstad gesloopt. De ridderhofstad en het latere kasteel Heemstede zijn eeuwen lang bewoond geweest door telgen van het geslacht Van Winssen.

Uiterlijk[bewerken | brontekst bewerken]

De ridderhofsteden komen bijna alleen maar in de provincie Utrecht voor. Een ridderhofstad is een versterkt huis van iemand van adel. Het huis was meestal vierkant met drie verdiepingen en een aanbouw aan de achterzijde van het huis, dat een hoge toren had. Ze stond op een kunstmatig opgeworpen heuvel (motte) en was door een slotgracht omringd.

Heden[bewerken | brontekst bewerken]

Tegenwoordig is er haast niets meer over van de ridderhofstad Heemstede. Het enige wat er nog van Heemstede rest, is een aantal grote oude bakstenen (kloostermoppen) van de vroegere fundering. Deze werden bij een bodemonderzoek gevonden in een boomgaard tussen het Amsterdam-Rijnkanaal en het Merwedekanaal (Polder Vuijlcop).