Roelant Roghman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Roelant Roghman
Kasteel Develstein door Roghman (1647)
Kasteel Develstein door Roghman (1647)
Persoonsgegevens
Geboren Amsterdam, 1627
Overleden Amsterdam, 1692
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Beroep(en) Kunstschilder, graveur
Oriënterende gegevens
Jaren actief 1645-1692
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Roelant Roghman (Amsterdam, gedoopt 14 maart 1627 - aldaar, begraven 3 januari 1692) was een Nederlands kunstschilder en graficus.[1]

Leven en werk[bewerken]

Roghman werd op 14 maart 1627 gedoopt in de Nieuwe Kerk in Amsterdam als zoon van de graveur Henrick Lambertsz. Roghman en Maria Jacobs Savery. Zijn moeder kwam uit de kunstenaarsfamilie Savery. Roghman werd leerling van zijn oudoom, hofschilder Roelant Savery. Hij zou ook bij Rembrandt in de leer zijn geweest, maar bewijs daarvoor ontbreekt. Volgens Arnold Houbraken was Roghman blind aan een oog.

Roghman maakte samen met zijn zus Geertruydt een serie landschapsprenten (ca. 1645-1648), die onder de titel Plaisante Landschappen ofte vermakelijcke Gesichten na 't Leven geteekent door Roelant Rogman werd uitgegeven door Claes Jansz. Visscher.

Overigens was ook zijn zus Magdalena graveerster. Hij werd bij een breder publiek bekend door een reeks van ca. 200 prenten van kastelen en buitenplaatsen in Holland en Utrecht (1646-1647).

Gezicht op Brugge vanaf het Belfort. Tekening. Rotterdam, Museum Boijmans Van Beuningen.

Daarna heeft hij een tijdlang door Frankrijk gereisd, getuige een tekening door Roghman van de brug bij Francheville. Mogelijk reisde hij ook naar Italië. In 1657 bezocht hij de Duitse stad Augsburg, getuige een tekening met opschrift ‘gedaen in Oûisborgh 1657 den 9 ijûnij’. Ook heeft hij zeer waarschijnlijk door de Oostenrijkse Alpen gereisd en bezocht hij de stad Brugge, getuige een tekening van die stad die hij maakte vanaf het Belfort van Brugge. In 1658 wordt hij weer in Amsterdam vermeld.

Roghman overleed ongehuwd in zijn geboorteplaats, waar hij op 3 januari 1692 werd begraven op het Sint Anthonieskerkhof.

Bronnen, noten en/of referenties