Kasteel Ter Aa (Breukelen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ter Aa
Quakkenburg
Kasteel Ter Aa
Locatie Nieuwer Ter Aa
Algemeen
Huidige functie verdwenen
Gebouwd in eerste vermelding 1106
Herbouwd in 1680, als Quakkenburg
Monumentale status niet vastgelegd
de buitenplaats Quakkenburg
tekening van L.P. Serrurier uit 1730

Ter Aa is een voormalig kasteel en ridderhofstad bij Breukelen in de Nederlandse provincie Utrecht.

Op de lijst van ridderhofsteden uit 1536 wordt Ter Aa met een stichtingsdatum van 1106 vernoemd. Vanaf de tweede helft van de 12e eeuw werden leden van het geslacht ter Aa vernoemd die het schoutambt van Utrecht bekleedden.

De familie bezat uitgestrekte goederen langs de Aa. Rond 1380 wordt zowel Ter Aa als het op de westelijke oever gelegen Over de Aa als leen van de bisschop van Utrecht vermeld. Waarschijnlijk voldeed Ter Aa rond het midden van de 14e eeuw al niet meer aan de wooneisen en werd 700m zuidoostelijk een nieuw kasteel Aastein gebouwd. In 1411 waren zowel Ter Aa, Over de Aa als Aastein in het bezit van Gijsbert van der Aa.

Na het verwoesten van kasteel Aastein door de Fransen in 1673 werd rond 1680 nabij het voormalige Ter Aa de buitenplaats Quakkenburg gebouwd, dat inmiddels ook verdwenen is.

Van het kasteel Ter Aa zijn voor zover bekend geen afbeeldingen bewaard.[1] Oude kaarten tonen een ronde gracht met daarin een vierkant gebouw. Het terrein is nu met woningen bebouwd. Ter hoogte van de huidige Dorpsstraat liep de kolfbaan van het landgoed.