Kasteel Loenersloot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kasteel Loenersloot
Kasteel Loenersloot vanaf de Rijksstraatweg
Kasteel Loenersloot vanaf de Rijksstraatweg
Locatie Rijksstraatweg 211 Loenersloot
Algemeen
Kasteeltype Polygonale burcht
Eigenaar Stichting Kasteel Loenersloot
Huidige functie Stichting Utrechts Landschap
Gebouwd in voor 1258
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  511836
Bijzonderheden Ridderhofstad
Website Loenersloot
Uitzicht op kasteel Loenersloot
Uitzicht op kasteel Loenersloot

Kasteel Loenersloot is een kasteel en voormalige ridderhofstad in Loenersloot, gelegen aan de westelijke oever van de Angstel.

Het kasteel wordt in 1258 voor het eerst genoemd. Het bestond toen waarschijnlijk slechts uit een verdedigingstoren (donjon). Het bleef tot 1435 in de familie Van Loenersloot, toen het werd verkocht aan de familie Van Swieten en in 1516 aan de familie Van Amstel van Mijnden. In 1707 kwam het kasteel in bezit van Diederik Johan baron van Stepraedt en in 1766 van Hendrik Willem van Hoorn. Deze begon met de sloop, maar toen hij vier jaar later failliet ging werd het bezit verkocht aan Andries Strick van Linschoten.

In de 19e eeuw werd de 13e-eeuwse woontoren geheel ommetseld en van kantelen voorzien. De andere delen van het kasteel dateren uit de 14de/15de eeuw (de vleugels) en de 18e eeuw, toen de bestaande gebouwen werden samengevoegd tot een buitenplaats. Sinds 1791 is het kasteel in het bezit van de familie Martini Buys; de laatste bewoonster is jkvr. Magdalena Ferdinanda Maria Martini Buys (1909-1997), door huwelijk barones van Nagell. Zij droeg het kasteel op aandringen van baron Taets van Amerongen in 1985 over aan de Stichting Kasteel Loenersloot. De Commissaris van de Koning van de provincie Utrecht heeft zitting in het stichtingsbestuur.

Sinds 2011 beheert de Stichting Utrechts Landschap het kasteelcomplex namens de Stichting Kasteel Loenersloot. In 2012/13 zijn het kasteel en het kasteelpark ingrijpend gerestaureerd en gedeeltelijk voor publiek opengesteld.