Loenersloot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Loenersloot
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Loenersloot
(Details)
Loenersloot
Loenersloot
Situering
Provincie Utrecht
Gemeente Stichtse Vecht
Coördinaten 52° 14′ NB, 5° 0′ OL
Algemeen
Inwoners (2011[1]) 490
Detailkaart
Locatie in de voormalige gemeente Loenen
Locatie in de voormalige gemeente Loenen
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Loenersloot is een klein dorp in de gemeente Stichtse Vecht, in de Nederlandse provincie Utrecht. Het dorp telde in 2011 ongeveer 490 inwoners.[1]

Geschiedenis[bewerken]

In vroegere eeuwen waren veeteelt en zuivelbereiding en in mindere mate landbouw en warmoezerij de belangrijkste bronnen van bestaan. Het Loenersloot werd in het verleden ook wel Loendersloot genoemd. Waarschijnlijk is het ook het Lonoralaca, dat in de tweede helft van de vroege middeleeuwen vermeld wordt op een goederenlijst van de Utrechtse bisschop.[2] Ook stond er een kapel van de Heren van Amstel. Het dorp telde in 1840 slechts 120 inwoners. In 1870 waren dat er 137.[3] Tot 1964 vormde het dorp een zelfstandige gemeente, daarna hoorde het tot 2011 bij de gemeente Loenen. Sindsdien is het dorp onderdeel van gemeente Stichtse Vecht.

Burgemeester van Loenersloot was o.a. Johan Jacob Govert Vor der Hake (1883-1964), een nazaat uit het geslacht Van Nassau la Lecq.[4]

Situering[bewerken]

Loenersloot ligt aan de Angstel en wordt gekenmerkt door het Kasteel Loenersloot waarvan de slotgracht in open verbinding staat met de Angstel. Het dorp kent twee kernen, het zeer kleine Oud-Loenersloot en het grotere Nieuw-Loenersloot, van elkaar gescheiden door de zeer drukke N201. Het gehele dorp is door het Amsterdam-Rijnkanaal en de spoorlijn Amsterdam-Utrecht afgesneden van de vier andere Loenense kernen.

Geboren[bewerken]

Monumenten[bewerken]

Een deel van Loenersloot is samen met een stuk landelijk gebied van Baambrugge een beschermd dorpsgezicht. Verder zijn er in het dorp enkele tientallen rijksmonumenten.

Ophaalbrug over de Angstel bij kasteel Loenersloot

Zie ook[bewerken]

Beluister

(info)