Loenerslootsebrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Loenerslootsebrug
Algemene gegevens
Overspant Amsterdam-Rijnkanaal
Beheerder Rijkswaterstaat
Bouw
Opening 1937 (nieuwe brug 2013)
Gebruik
Huidig gebruik ingebruik
Weg Provinciale weg 201.
Spoorlijn Spoorlijn Utrecht-Amsterdam
Architectuur
Type stalen boogbrug
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Loenerslootsebrug is een vaste stalen boogbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal en de spoorlijn Utrecht-Amsterdam en is onderdeel van de Provinciale weg 201. De brug die in 1937 voor het verkeer werd geopend verbindt de kernen Loenersloot, Kerklaan en Vreeland, gemeente Stichtse Vecht, met elkaar.

Rijkswaterstaat heeft de brug in het tweede halfjaar van 2013 vernieuwd en aangepast aan de eisen van deze tijd. Daarnaast werd de doorvaarthoogte verhoogd. Voorts kreeg de brug bredere rijstroken en een breed fietspad voor 2 richtingen aan de zuidzijde van de brug in plaats van fietspaden aan beide kanten.

Het fietspad loopt niet meer langs de westzijde van de N201 maar men dient door een tunnel onder de N201 via de Binnenweg naar de zuidzijde te gaan waar met een haakse bocht de oprit naar het fietspad begint. Hier bevindt zich tussen het kanaal en de spoorlijn ook een trap met fietsgleuf waarmee voetgangers en fietsers vanaf de brug de Westelijke Kanaaldijk kunnen bereiken en vandaar richting Driemond of Breukelen verder kunnen. Oorspronkelijk bevond deze trap zich op de vorige brug aan de noordzijde van de brug.

Syntus Utrecht buslijnen 120 en 121 rijden over de brug en buurtbus 522 rijdt onder de brug evenals de treinen richting Abcoude en Breukelen.