Killestein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Killestein
Killestein in de 18e eeuw
Locatie Lexmond
Gebouwd in vóór 1386
Gesloopt in begin 19e eeuw
18e eeuwse kaart

Killestein was een kasteel in het Nederlandse dorp Lexmond, provincie Utrecht.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het kasteel is gebouwd langs een vaargeul van de Lek. Circa 500 meter verderop stond kasteel Bolsweerd. De oudste schriftelijke vermelding van Killestein datert uit 1386: Gijsbert van Vianen gaf het kasteel toen in leen aan Sweder van Voorn.

Midden 17e eeuw kocht VOC-koopman Govert de Bruyn het kasteel aan. In Suriname bezat hij een suikerplantage die hij de naam Killestein Nova gaf.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Het oorspronkelijke kasteel was een omgrachte, ronde burcht met een stenen woontoren.

In de 18e eeuw was er volgens tekeningen nog steeds sprake van een omgracht kasteel. De woontoren was uitgebreid met diverse aanbouwen. Aan de oostzijde was de voorburcht met een boerderij die mogelijk ook als poortgebouw diende. Tussen de voorburcht en het kasteel lag een stenen brug over de gracht. Aan de zuidzijde bevond zich een grote vijver.

Het kasteel staat niet meer op kaarten uit begin 19e eeuw en Van der Aa noemt in 1845 alleen nog de boerderij, dus het kasteel zal begin die eeuw zijn verdwenen.[1][2] De gracht en vijver waren begin 20e eeuw nog zichtbaar.[3] Van het kasteel is niet meer dan een licht verhoogd terrein overgebleven.

Boerderij Huize Killestein

De huidige boerderij Huize Killestein is in 1857 binnendijks gebouwd op grond van het voormalige kasteel.[4]