Huis te Mijdrecht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Huis te Mijdrecht
huis te Mijdrecht, anonieme tekening uit het ridderhofstedenboek van 1665
Locatie Mijdrecht
Algemeen
Kasteeltype versterkt huis
Gebouwd in voor 1500
Monumentale status niet vastgesteld

Het Huis te Mijdrecht, ook: Huis der Proosdye of het Proostenhuis, is een voormalig kasteel en ridderhofstad bij Mijdrecht, gemeente De Ronde Venen in de Nederlandse provincie Utrecht.

Het kasteel behoorde tot de persoonlijke bezittingen van de proost van Sint Jan ter Utrecht.

In 1512 was het huis in zodanige staat dat de maarschalk van het Stichts Nederkwartier, Fredrik uten Ham, enkele gevangenen in zijn eigen kasteel Den Ham laat opsluiten, omdat Huis ten Prooste moest worden hersteld.

In 1527 wordt het kasteel door rebellen ingenomen en gedeeltelijk door brand verwoest.

In 1536 is het huis erkend als ridderhofstad. Kort daarop werd het in 1572 door Adriaan van Duivenvoorde belegerd en verwoest. Enkele delen bleven staan onder andere de uitgebrande toren.

In 1633 werd het goed met toestemming van het Kapittel verkocht aan Nicolaas van Berk, deken van St. Jan, onder voorwaarde dat hij en zijn nakomelingen het van de Proost in leen zouden houden. In 1680 wordt Hendrik Adriaan van Reede tot Drakestein met het goed beleend en in de ridderschap van Utrecht beschreven. Volgende eigenaren waren Reinoud Gerard van Tuyll van Serooskerken en na 1715 de van der Capellens. In 1759 staat het goed op naam van Daniel Kornelis van der Capellen.

Het huis is dan allang vervallen, en rond 1770 zijn alleen de funderingen nog zichtbaar. Op een kadastrale minuut uit 1832 is het kasteelterrein nog aanwezig, in de vorm van twee eilanden.

Tegenwoordig is het terrein onder bebouwing verdwenen, en zelfs de exacte locatie niet met zekerheid bekend. Waarschijnlijk bevindt het zich nu onder de rondweg ten oosten van de kerk te Mijdrecht.