Kasteel Ruwiel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ruwiel
Kasteel Ruwiel
Locatie Oud-Aa
Gebouwd in 13e eeuw
Gesloopt in 1673
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer 45277
Bijzonderheden Ridderhofstad
Kasteel Ruwiel
tekening van Roelant Roghman, 1646-1647

Kasteel Ruwiel is een voormalig kasteel en ridderhofstad bij Oud-Aa in de Utrechtse gemeente Stichtse Vecht.

De naam Ruwiel wordt het eerst vermeld in 1226 als eigendom van Gijsbrecht van Ruwiel[1]. De ronde burcht langs het riviertje de Aa, aan de overzijde (oosten) van de buurtschap Oud-Aa doet sterk denken aan het Duitse kasteel Vischering bij Lüdinghausen.

Tot circa 1315 werd het bewoond door de familie Ruwiel en daarna de familie Van Mijnden tot midden zestiende eeuw. Daarna hebben er nog enkele personen gewoond totdat het kasteel in 1673 (na het Rampjaar, het begin van de Hollandse Oorlog) door de Fransen werd verwoest.

Van het kasteel Ruwiel is slechts een omgracht, enigszins ovaal eiland met een diameter van ongeveer 35 meter over. Op het terrein van de vroegere voorburcht staat nu een boerderij, met in de gevel een wapensteen met de wapens van de familie Aeswijn en van Ruwiel met het jaartal 1591[1].

Gerecht Ruwiel[bewerken | brontekst bewerken]

De naam Ruwiel sloeg niet alleen op het kasteel, maar ook op een gerecht, een stuk grond waarover de Van Ruwiels rechtspraken. Ruwiel kwam in 1536 al voor in de eerste lijst van ridderhofsteden. De ambachtsheerlijkheid die zo werd gevormd is de gemeente Ruwiel geworden die bij een gemeentelijke herindeling in 1964 is opgegaan in Breukelen en op 1 januari 2011 in de gemeente Stichtse Vecht.