Eriemeer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eriemeer
Eriemeer
Eriemeer (Verenigde Staten (hoofdbetekenis))
Eriemeer
Situering
Stroomgebiedslanden Canada, Verenigde Staten
Hoogte 174 m
Coördinaten 42° 10′ NB, 81° 16′ WL
Basisgegevens
Oppervlakte 25.745 km²
Maximale lengte 388 km
Maximale breedte 92 km
Gemiddelde diepte 19 m
Maximale diepte 64 m
Overig
Belangrijkste bronnen Detroit
Belangrijkste uitlopen Niagara
Plaatsen Cleveland (Ohio), Buffalo (New York), Toledo (Ohio), Erie (Pennsylvania)
Foto's
Eriemeer
Portaal  Portaalicoon   Geografie

Het Eriemeer (Engels: Lake Erie, Frans: Lac Erie) is een van de Grote Meren (Engels:Great Lakes, Frans: Grands Lacs). Het meer heeft een oppervlakte van 25.745 km². Het is het op een na kleinste meer van de Grote Meren in oppervlakte, en het kleinste in volume. Op zijn diepste punt is het meer 64 m diep. Het Ontariomeer is kleiner in oppervlakte, maar dieper.

Het inkomende water wordt grotendeels aangevoerd door de Detroit (rivier), vanuit het Saint Clairmeer en het Huronmeer. De uitstroom van water gaat vooral via de Niagara (rivier), met de Niagarawatervallen naar het Ontariomeer. Het scheepvaartverkeer van het Eriemeer naar het Ontariomeer gaat over het Wellandkanaal.

Het meer is omgeven door de Canadese provincie Ontario in het noorden, de Amerikaanse staten Ohio, Pennsylvania, en New York in het zuiden, en Michigan in het westen. Aan de VS-kant liggen de steden Cleveland (Ohio), Erie en Buffalo (NY). Aan de oevers van het meer wonen 12,2 miljoen mensen.[1]

Het meer heeft dezelfde naam als de Erie, een inheems Amerikaans volk dat aan de zuidelijke oever van het meer leefde. Erige in het Irokees is een kat, waarbij het meer en/of de stam even onvoorspelbaar en soms gevaarlijk werd genoemd als een kat. Er kan enkel gegist worden of het meer naar de stam werd genoemd, of de stam de naam kreeg op basis van de nabijheid van het meer.

Het Eriemeer wordt al decennialang gesignaleerd als een meer met ecologische zorgpunten waaronder overbevissing, vervuiling, algenbloei en eutrofiëring.

Zie de categorie Lake Erie van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.