Vlag van Michigan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vlag van Michigan
Vexillologisch symbool voor een in gebruik zijnde vlag? Vlag van Michigan
Details
Verhouding 2:3
Aangenomen 1 augustus 1911
Ontwerp Zegel van Michigan centraal op een blauwe vlag
Kleuren Blauw
Spreuk E Pluribus Unum

Tuebor
Si Quaeris Peninsulam Amoenam
Circumspice

Jurisdictie Michigan
Overige vlaggen
Zegel van Michigan
Vlag van de Gouverneur
Wapen van Michigan
Portaal  Portaalicoon   Vlaggen en wapens

De vlag van Michigan toont het wapen van de staat op een blauw veld. Deze vlag is in gebruik sinds 1 augustus 1911 en is de derde vlag van Michigan.

Op het lichtblauwe schild komt de zon op boven een meer, een schiereiland en een man die zijn ene hand omhoog heeft en in zijn andere een lang geweer vasthoudt. Dit geweer staat voor vrede en de bereidheid om rechten te verdedigen. Het edelhert en de eland zijn symbolen van Michigan, terwijl de adelaar de Verenigde Staten symboliseert.

De vlag toont drie Latijnse motto's. De bovenste, op een rood lint, luidt E pluribus unum ("Uit velen één"), het nationale motto van de Verenigde Staten. Op het lichtblauwe schild staat Tuebor, "Ik zal verdedigen". Op het witte lint staat het officiële motto van Michigan: Si Quaeris Peninsulam Amoenam Circumspice ("Als u een plezierig schiereiland zoekt, kijk om u heen").

De gouverneur van de staat gebruikt een dergelijke vlag met een witte achtergrond.

Zoals vermeld is de huidige vlag de derde in successie. De eerste vlag (1836) toonde aan de voorkant het portret van Stevens T. Mason, de eerste gouverneur van de staat, en aan de achterkant het toenmalige wapen. De tweede vlag, aangenomen in 1865, toonde het wapen van Michigan aan de ene kant en het Amerikaanse zegel aan de andere kant.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]