Vlag van Oregon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vlag van Oregon
Vexillologisch symbool voor een in gebruik zijnde vlag? Vlag van Oregon (Vexillologisch symbool voor een tweezijdige vlag, waarvan de zijden ongelijk zijn?)
Details
Verhouding 3:5
Aangenomen 15 april 1925
Ontwerp Zegel van Oregon centraal op een blauwe vlag
Ontwerper Oregon Legislature
Kleuren Blauw

Geel

Jurisdictie Oregon
Overige vlaggen
Zegel van Oregon
Vexillologisch symbool voor de keerzijde van een tweezijdige vlag? Achterkant van de vlag
Portaal  Portaalicoon   Vlaggen en wapens

De vlag van Oregon, met een hoogte-breedteverhouding van 3:5, werd aangenomen op 26 februari 1925 en is sindsdien onveranderd het belangrijkste symbool van Oregon gebleven.

Aan de voorkant bestaat de vlag uit een blauw veld met daarop in geel het zegel van Oregon dat omringd wordt door 33 sterren. Boven het zegel staat de tekst STATE OF OREGON, eronder het jaartal 1859. De sterren en het jaartal verwijzen naar het feit dat Oregon in 1859 als 33ste staat tot de Verenigde Staten toetrad.[1]

De achterzijde van de vlag is anders dan de voorzijde en toont een gele Noord-Amerikaanse bever (het symbolische statelijke dier) op een blauw veld.

Oregon is de enige Amerikaanse staat die een vlag heeft waar de voor- en achterzijde van elkaar verschillen. Een dergelijk fenomeen komt ook buiten de Verenigde Staten weinig voor. Slechts één nationale vlag, de vlag van Paraguay, heeft een verschillende voor- en achterzijde.[2] Dat dit zo weinig voorkomt is met name omdat het kostbaar is om een vlag van twee verschillende zijden te voorzien.

De vlag van Oregon met de Amerikaanse vlag in Portland.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Flags of the World (2006): Oregon (U.S.), geraadpleegd op 10 september 2007.
  2. Flags of the World (2007): Vexillology - Flags with different backsides, geraadpleegd op 10 september 2007.