Vlag van Massachusetts

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vlag van Massachusetts
Vexillologisch symbool voor een in gebruik zijnde vlag? Vlag van Massachusetts
Details
Verhouding 3:5
Aangenomen 18 maart 1908
Kleuren Bruin
Blauw

Geel
Wit

Spreuk Ense Petit Placidam, Sub Libertate Quietem
Jurisdictie Massachusetts
Overige vlaggen
Zegel van Massachusetts
Vlag van de Gouverneur
Portaal  Portaalicoon   Vlaggen en wapens

De vlag van Massachusetts, die bestaat uit een wit veld met daarop het wapen van de staat, is samen met het zegel van Massachusetts het belangrijkste symbool van Massachusetts, een staat van de Verenigde Staten.

Het wapen toont naast een witte ster een Algonquinindiaan met pijl-en-boog; de pijl is als symbool van vrede naar beneden gericht. Onder het wapen is een blauw lint afgebeeld, als verwijzing naar de Blue Hills. Op dit lint staat het motto van de staat: Ense Petit Placidam, Sub Libertate Quietem ("Met behulp van het zwaard zoeken we vrede, maar vrede alleen onder vrijheid").

De vlag is in gebruik sinds de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog, maar werd pas op 18 maart 1908 officieel aangenomen.

Tussen 1908 en 1971 toonde de achterzijde van deze vlag een blauw schild met een groene pinus (eveneens op een wit veld). De pinus is het symbool van New England.

Massachusetts is samen met Maine de enige Amerikaanse staat met een eigen handelsvlag. Deze bevat een groene pinus op een wit veld. Officieel is deze vlag sinds april 1776 ook in gebruik als marinevlag van de Massachusetts State Navy, ondanks dat deze marine ondertussen al ontbonden is.

Vexillologisch symbool?Vlag van Massachusetts te water van 1971
Vexillologisch symbool voor een buiten gebruik gestelde vlag?Vexillologisch symbool voor de keerzijde van een tweezijdige vlag?Achterkant van de vlag (1908-1971)