Vlag van Minnesota

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vlag van Minnesota
Vexillologisch symbool voor een in gebruik zijnde vlag? Vlag van Minnesota
Details
Gebruik Zegel van Minnesota op een lichtblauwe vlag
Verhouding 2:3
Aangenomen 2 augustus 1983
Ontwerper Amelia Hyde Center
Kleuren Lichtblauw
Jurisdictie Minnesota
Overige vlaggen
Zegel van Minnesota
Portaal  Portaalicoon   Vlaggen en wapens

De vlag van Minnesota bestaat uit het zegel van Minnesota op een koningsblauwe achtergrond. Het zegel wordt omringd door een aantal elementen. Ten eerste de statelijke bloem, de koninklijke vrouwenschoen (Cypripedium reginae). Deze wordt omringd door een goud-wit-gouden rand met daarin de naam van de staat en negentien sterren, die symboliseren dat Minnesota de negentiende staat was die tot de Verenigde Staten toetrad, na de 13 originele staten. De grootste ster symboliseert de Poolster en de staat Minnesota. Ook drie jaartallen omringen het zegel: in 1858 werd Minnesota een Amerikaanse staat, in 1819 werd Fort Snelling gebouwd en in 1893 werd de eerste vlag van Minnesota aangenomen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste vlag werd zoals vermeld in 1893 aangenomen. Deze vlag was aan de voorzijde wit en aan de achterzijde lichtblauw, met in het midden het statelijke zegel dat er destijds anders uitzag dan tegenwoordig.

Omdat die vlag duur was om te produceren, werd in 1957 een andere vlag in gebruik genomen. Dat was de huidige vlag, maar dan met een ander zegel. Het huidige zegel werd in 1983 aangenomen en op de vlag geplaatst.

Op 5 december 2023 is een nieuw staatszegel gekozen.[1] Op 19 december 2023 is een nieuwe vlag gekozen, die vanaf 11 mei 2024 de officiële vlag zal zijn.[2]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. (en) Minnesota's new state seal has been chosen — and it has a loon. CBS News (5 december 2023). Gearchiveerd op 19 december 2023. Geraadpleegd op 21 december 2023. "Good news for loon lovers: The new Minnesota state seal will feature the bird prominently in its center."
  2. (en) Briana Bierschbach, 'It's going to last': Panel settles on Minnesota flag's final design. Star Tribune (19 december 2023). Gearchiveerd op 20 december 2023. Geraadpleegd op 20 december 2023. "After months of debate and thousands of public submissions and comments, Minnesota has a new design for its state flag."