Naar inhoud springen

Vlag van Maine

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vlag van Maine
Vexillologisch symbool voor een in gebruik zijnde vlag? Vlag van Maine
Details
Verhouding 26:33
Aangenomen 23 februari 1909
Ontwerp Zegel van Maine op een blauwe vlag
Kleuren Blauw
Spreuk Dirigo
Jurisdictie Maine
Overige vlaggen
Zegel van Maine
Wapen van Maine
Portaal  Portaalicoon   Vlaggen en wapens

De vlag van Maine toont het wapen van deze staat op een blauw veld. In het midden van het schild rust een eland onder een pinus. Een boer en een zeeman symboliseren het feit dat Maine een staat is die van oudsher door deze twee bevolkingsgroepen wordt gekenmerkt. De Poolster vertegenwoordigt het statelijke motto Dirigo ("Ik leid").

De kleuren van het wapen zijn niet gespecificeerd, dus men kan variaties in kleuren zien in verschillende vlaggen van Maine. De kleur van het blauwe veld is wel vastgelegd: dit is dezelfde kleur als in de vlag van de Verenigde Staten.

Oorspronkelijk bestond de vlag van Maine uit een geel veld met daarop een groene pinus, symbool van New England, en een blauwe Poolster. De huidige vlag werd aangenomen op 23 februari 1909.

Maine is samen met Massachusetts de enige Amerikaanse staat met een eigen handelsvlag. Deze bevat een groene pinus op een witte achtergrond. De pinus staat als het ware in een anker. Boven de boom staat het hierboven vermelde motto van Maine, eronder de naam van de staat. Een foto van het vroegst bekende exemplaar van de koopvaardij- en marinevlag van Maine was te zien op een draadfoto van International News Photos uit juni 1939.

Oorspronkelijk bestond de vlag van Maine uit 1901 uit een groene dennenboom, een van oorsprong Amerikaans symbool van New England en vrijheid, in het midden, met een blauwe "Poolster", allemaal op een buff-kleurige achtergrond. De Maine wetgevende macht keurde de huidige vlag van Maine goed op 24 februari 1909. In 2024 zal de staat een referendum houden over de terugkeer naar de vlag uit 1901 of over het behoud van de huidige vlag.

Vexillologisch symbool voor een uit beschrijvingen of afbeeldingen gereconstrueerde vlag?Vexillologisch symbool?Vlag van Maine te water in 1939
Vexillologisch symbool voor een buiten gebruik gestelde vlag?Vexillologisch symbool voor een uit beschrijvingen of afbeeldingen gereconstrueerde vlag?Vlag van Maine (1901-1909)

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]