Blender (software)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Blender
Blender (software)
Scherm van Blender
Scherm van Blender
Ontwikkelaar Blender Foundation
Recentste versie 2.80 
(30 juli 2018)
Status Actief
Besturingssysteem Multiplatform
Geschreven in C, C++ en Python
Categorie 3D-computergraphics
Licentie Blender license[1]/GPL
Versiebeheer git.blender.org
Website (en) Projectpagina
Portaal  Portaalicoon   Informatica
Vrije software

Blender is een opensourceprogramma voor het maken van 3D-computergraphics en computeranimaties. Het programma is beschikbaar voor verschillende besturingssystemen en wordt geschreven in C, C++ en Python.

Geschiedenis[bewerken]

Het programma is oorspronkelijk in Nederland ontwikkeld. Door de afwijkende bediening behoorde het niet tot de meest bekende programma's, maar het heeft wel een trouwe groep van gebruikers. Toen het programma enkel via aankoop te verkrijgen was, was het geen daverend succes. Daardoor werd de ontwikkeling op een gegeven moment gestopt en het programma was niet meer verkrijgbaar. Dat leidde tot veel negatieve reacties van trouwe gebruikers. Het bedrijf ging akkoord met het openbaar maken van de broncode, als men 100.000 euro kon voorleggen om de investeerders te recompenseren.[2] De Blender-community scharrelde dit bedrag bijeen in slechts 7 weken, waarna de broncode van het programma openbaar gemaakt werd.[3] Hierdoor werd de ontwikkeling voortgezet als opensourceprogramma.

Het Blender Institute, onderdeel van de Blender Foundation, ontwikkelt opensourceprojecten, zoals films, die de ontwikkeling van Blender ook voortdrijven: de functionaliteit die men nodig heeft voor de projecten wordt gaandeweg toegevoegd aan Blender. Projecten waar men aan gewerkt heeft zijn Elephants Dream (2006), Big Buck Bunny (2008), Yo Frankie! (2008), Sintel (2010), Tears of Steel (2012), Cosmos Laundromat (2015) en Agent 327 (2017).

Mogelijkheden[bewerken]

Blender heeft onder meer de volgende mogelijkheden:

  • Verschillende mogelijkheden voor modelleren, zoals: polygon meshes, NURBS, metaballs, en vectorfonts.
  • Het lezen en schrijven van verschillende 3D-bestandsformaten, zoals die van Wings 3D, 3D Studio, LightWave, etc.
  • Het maken van animaties, met: inverse kinematics, skeletal- en lattice-vervormingen, keyframes, niet-lineaire animatie, constraints, vertex weighting en statische of dynamische deeltjes die rekening met de voorwerpen houden.
  • Het maken van games, dit is wel erg basic maar kan worden uitgebreid met Python.
  • Een geïntegreerde, niet-lineaire videobewerker. Hierin kan men videoclips mengen met geluid en effecten toevoegen. Dankzij de functie "Camera Tracking", waarbij men de beweging van de echte camera nabootst met de Blender-Camera door middel van een algoritme, kan men ook gemakkelijk 3D-content mengen met echte beelden. Deze digitale toevoegingen worden ook wel VFX (Visual Effects) genoemd. Meerdere functies hiervoor werden toegevoegd, uitvoerig getest en verbeterd tijdens het "Mango Open Movie Project", waarbij men enkel Blender en andere open source-software gebruikte om een korte film te maken en van speciale effecten te voorzien.

Bediening[bewerken]

De bediening is behoorlijk complex, maar als men eenmaal weet waar de knoppen voor zijn, dan is de bediening vaak sneller dan bij andere programma's vanwege het grote aantal toetsenbordcombinaties.

Animaties met Blender[bewerken]

Blender Game Engine[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Blender Game Engine voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De Blender Game Engine is een game engine in Blender waarmee computerspellen ontwikkeld kunnen worden.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]