Blender (software)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Blender
Logo
Scherm van Blender
Ontwerper(s) Ton Roosendaal
Ontwikkelaar Blender Foundation
Uitgebracht 2 januari 1998 (25 jaar)
Recentste versie 4.0.0 (14 november 2023)[1] Bewerken op Wikidata
Laatste bètaversie 3.1.0-beta (28 januari 2022), 3.2.0-beta (2 mei 2022), 3.3.0-beta (29 juli 2022), 3.4.0-beta (4 november 2022), 4.0.0-Beta (17 mei 2023)[2] Bewerken op Wikidata
Onderhoudsversie Blender 3.3.4 LTS[3] 
(23 feb. 2023)
Status Actief
Besturingssysteem Microsoft Windows, macOS, Solaris, FreeBSD, OpenBSD, GNU/Linux, IRIX, Android, NetBSD, DragonFly BSD, Haiku, AmigaOS, MorphOS, SkyOS, BeOS
Geschreven in C, C++, Python
Categorie 3D-computergraphics
Licentie GPLv3
Versiebeheer
Website (en) Projectpagina
Portaal  Portaalicoon   Informatica
Vrije software

Blender is een opensourceprogramma voor het maken van 3D-computergraphics en computeranimaties. Het programma is beschikbaar voor verschillende besturingssystemen en wordt geschreven in C, C++ en Python.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het programma is oorspronkelijk in Nederland ontwikkeld. Door de afwijkende bediening behoorde het niet tot de meest bekende programma's, maar het heeft wel een trouwe groep van gebruikers. Toen het programma enkel via aankoop te verkrijgen was, was het geen daverend succes. Daardoor werd de ontwikkeling op een gegeven moment gestopt en het programma was niet meer verkrijgbaar. Dat leidde tot veel negatieve reacties van trouwe gebruikers. Het bedrijf ging akkoord met het openbaar maken van de broncode, als men 100.000 euro kon voorleggen om de investeerders te recompenseren.[4] De Blender-community scharrelde dit bedrag bijeen in slechts 7 weken, waarna de broncode van het programma openbaar gemaakt werd.[5] Hierdoor werd de ontwikkeling voortgezet als opensourceprogramma.

Het Blender Institute, onderdeel van de Blender Foundation, ontwikkelt opensourceprojecten, zoals films, die de ontwikkeling van Blender ook voortdrijven: de functionaliteit die men nodig heeft voor de projecten wordt gaandeweg toegevoegd aan Blender. Projecten waar men aan gewerkt heeft zijn Elephants Dream (2006), Big Buck Bunny (2008), Yo Frankie! (2008), Sintel (2010), Tears of Steel (2012), Cosmos Laundromat (2015) en Agent 327 (2017).

Mogelijkheden[bewerken | brontekst bewerken]

Blender heeft onder meer de volgende mogelijkheden:

  • Verschillende mogelijkheden voor modelleren, zoals: polygon meshes, NURBS, metaballs, en vectorfonts.
  • Het lezen en schrijven van verschillende 3D-bestandsformaten, zoals die van Wings 3D, 3ds Max, LightWave, etc.
  • Het maken van animaties, met: inverse kinematics, skeletal- en lattice-vervormingen, keyframes, niet-lineaire animatie, constraints, vertex weighting en statische of dynamische deeltjes die rekening met de voorwerpen houden.
  • Een geïntegreerde, niet-lineaire videobewerker. Hierin kan men videoclips mengen met geluid en effecten toevoegen. Dankzij de functie "Camera Tracking", waarbij men de beweging van de echte camera nabootst met de Blender-Camera door middel van een algoritme, kan men ook gemakkelijk 3D-content mengen met echte beelden. Deze digitale toevoegingen worden ook wel VFX (visual effects) genoemd. Meerdere functies hiervoor werden toegevoegd, uitvoerig getest en verbeterd tijdens het "Mango Open Movie Project", waarbij men enkel Blender en andere open source-software gebruikte om een korte film te maken en van speciale effecten te voorzien.

Bediening[bewerken | brontekst bewerken]

De bediening van Blender is lang een kritiekpunt geweest en reden dat veel professionals niet zijn overgestapt op de software. Sinds Blender 2.8 is de bediening van Blender gestroomlijnd en sluit die een stuk beter aan bij andere vergelijkbare software pakketten. Ook vraagt Blender als het voor het eerst opstart direct welke bediening de gebruiker wil gebruiken. De standaardkeuzes die worden aangeboden zijn:

  • Blender (de standaard Blender-bediening vanaf versie 2.8)
  • Blender 27x (de standaard Blender-bediening van versies voor 2.8)
  • Industry Compatible (bediening vergelijkbaar met andere populaire 3D-Software)

De standaardbediening van Blender versie 2.8 en later lijkt meer op de industriestandaard dan de standaardbediening voor versie 2.8. Wel zijn er nog enkele verschillen, deze zijn vooral bewaard gebleven om de identiteit van Blender te behouden en om voor de bestaande gebruikers van Blender niet te veel te veranderen.

Animaties gemaakt met Blender[bewerken | brontekst bewerken]

Blender Game Engine[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Blender Game Engine voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De Blender Game Engine is een game engine in Blender waarmee computerspellen ontwikkeld kunnen worden. De Blender Game Engine is niet meer aanwezig in Blender vanaf versie 2.80.[6] Blender raadt Godot aan als alternatief voor Blender Game Engine.[6]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Op andere Wikimedia-projecten