PostgreSQL

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
PostgreSQL
PostgreSQL
Ontwikkelaar PostgreSQL-gemeenschap
Recentste versie 12.1 
(14 november 2019)
Laatste bètaversie 12 Beta 5 
(8 augustus 2019)
Status Actief
Besturingssysteem Multiplatform
Geschreven in C
Categorie Relationeel DBMS
Licentie PostgreSQL-licentie[1][2]
Versiebeheer git.postgresql.org
Website (en) Projectpagina
Portaal  Portaalicoon   Informatica
Vrije software

PostgreSQL is een vrije relationele-databaseserver, uitgegeven onder de PostgreSQL licence[3], gelijkwaardig aan de flexibele BSD-licentie. Het biedt een alternatief voor zowel opensource-databasemanagementsystemen, zoals MariaDB en Firebird, als voor propriëtaire systemen, zoals Oracle, Oracle MySQL, Sybase, DB2 en Microsoft SQL Server. PostgreSQL wordt niet beheerd of gecontroleerd door één enkel bedrijf, maar steunt op een wereldwijde gemeenschap van ontwikkelaars en bedrijven.

PostgreSQL wordt officieel uitgesproken als "post-gress-Q-L" (poost-kress-Q-L), maar veel gebruikers korten het af tot "postgres".

Geschiedenis[bewerken]

PostgreSQL is afgeleid van Postgres, dat weer afstamde van Ingres; beide projecten werden geleid door Michael Stonebraker. Het Postgres-project liep van 1986 tot 1993, waarna het in 1994 onder de naam Postgres95 voortgezet werd door twee andere softwareontwikkelaars. In 1996 werd het project hernoemd naar PostgreSQL.

Versies[bewerken]

De huidige versie is 12.1, uitgebracht op 14 november 2019. De volgende versies worden onderhouden als legacyversie:

  • 11.6
  • 10.11
  • 9.6.16
  • 9.5.20
  • 9.4.25

Versie 9.3 (9.3.25) wordt niet langer onderhouden.

Vanaf versie 10.0 bestaat het versienummeringssysteem uit slechts 2 nummers: <hoofdversie>.<onderhoudsrelease>.

Voorafgaand aan versie 10 bestond de aanduiding voor PostgreSQL-versies uit twee nummers met daarachter, als derde nummer, de onderhoudsrelease. De hoofdversie ("major release") bevatte een punt, bijvoorbeeld 8.4 of 9.1 of 9.3: afzonderlijke releases met verschillende features. Onderhoudsreleases ("minor release") werden aangeduid door een extra punt en nummer, bijvoorbeeld 8.4.19 of 9.1.11. of 9.3.2. Idealiter zou men voor enige hoofdversie slechts de hoogste onderhouds-release moeten gebruiken.[4]

PostGIS[bewerken]

Postgis [5] is een open source spatial database extensie voor PostgreSQL databases. Het voegt support toe voor geographische objecten waarmee locatie queries gedaan kunnen worden in SQL zoals distance, area, union, intersection. Het voegt ook speciale geometry data types en ruimtelijke indexen toe aan de database. De laatste release versie is beschikbaar als een optionele add-on in de PostgreSQL installatie packages.

De ontwikkeling van PostGIS is gestart in 2001 als een experiment van Refractions Research [6]. Versie 1 kwam uit in 2005. PostGIS wordt nu uitgegeven met een GNU General Public License (GPLv2 of later). PostGIS wordt onderhouden en ontwikkeld door een groep van bijdragers geleid door een Project Stuurgroep.

Techniek[bewerken]

Postgres was van oorsprong een onderzoeksobject, en de huidige databaseserver heeft daardoor nog altijd functionaliteiten die niet door alle databaseservers worden gedeeld.

Een gebruiker kan in PostgreSQL zelf gegevenstypes definiëren en procedures in verschillende talen toevoegen. De talen waarin procedures kunnen worden geschreven zijn onder andere: PL/SQL, PL/pgSQL, PL/Tcl, PL/Perl, en PL/Python (PL=Procedural Language; zie verder "Server Programming" in de officiële documentatie). PL/pgSQL is enigszins verwant aan Oracles PL/SQL. PostgreSQL was een van de eerste databaseservers met MVCC, een systeem waarbij gegevens bij toegang niet vergrendeld (gelockt) worden maar een tijdstip krijgen opgestempeld.

Externe link[bewerken]