PostgreSQL

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
PostgreSQL
Logo
PostgreSQL
Ontwerper(s) Michael Stonebraker
Ontwikkelaar(s) PostgreSQL-gemeenschap aka PGDG: PostgreSQL Global Development Group
Uitgebracht 1996 (27 jaar)
Recentste versie 16.3 (9 mei 2024)[1] Bewerken op Wikidata
Status Actief
Besturingssysteem Multiplatform
Geschreven in C
Categorie Relationeel DBMS
Licentie(s) PostgreSQL-licentie[2][3]
Versiebeheer
Website (en) Projectpagina
Portaal  Portaalicoon   Informatica
Vrije software

PostgreSQL is een vrije relationele databaseserver, uitgegeven onder de PostgreSQL licence,[4] gelijkwaardig aan de flexibele BSD-licentie. Het biedt een alternatief voor zowel opensource-databasemanagementsystemen, zoals MariaDB en Firebird, als voor propriëtaire systemen, zoals Oracle, Oracle MySQL, DB2 en Microsoft SQL Server. PostgreSQL wordt niet beheerd of gecontroleerd door één enkel bedrijf, maar steunt op een wereldwijde gemeenschap van ontwikkelaars en bedrijven. De lijst van medewerkers, van voltijds-ontwikkelaars tot ad-hoc-testers, is al jarenlang ongeveer 300-400 namen lang.

PostgreSQL wordt officieel uitgesproken als "post-gress-Q-L" (poost-kress-kjoe-el), maar veel gebruikers korten het af tot "postgres".

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

PostgreSQL is afgeleid van Postgres, dat weer afstamt van Ingres; beide projecten werden geleid door Michael Stonebraker. Het Postgres-project liep van 1986 tot 1993, waarna het in 1994 onder de naam Postgres95 voortgezet werd door twee andere softwareontwikkelaars. In 1996 werd het project hernoemd naar PostgreSQL.

Versies[bewerken | brontekst bewerken]

De huidige versie is 16.3, uitgebracht op 9 mei 2024. De volgende versies worden onderhouden als legacyversie:

  • 15.7
  • 14.12
  • 13.15
  • 12.19

Versies 11 (11.22) en lager worden niet meer onderhouden.

PostGIS[bewerken | brontekst bewerken]

Postgis[5] is een open source spatial database-extensie voor PostgreSQL-databases. Het voegt support toe voor geografische objecten waarmee locatie-query’s gedaan kunnen worden in SQL zoals distance, area, union, intersection. Het voegt ook speciale geometry data types en ruimtelijke indexen toe aan de database. De laatste release-versie is beschikbaar als een optionele add-on in de PostgreSQL-installatie-packages.

De ontwikkeling van PostGIS is gestart in 2001 als een experiment van Refractions Research.[6] Versie 1 kwam uit in 2005. PostGIS wordt nu uitgegeven met een GNU General Public License (GPLv2 of later). PostGIS wordt onderhouden en ontwikkeld door een groep van bijdragers geleid door een Project Stuurgroep.

Techniek[bewerken | brontekst bewerken]

Postgres was van oorsprong een onderzoeksobject, en de huidige databaseserver heeft daardoor nog altijd functionaliteiten die niet door alle databaseservers worden gedeeld.

Een gebruiker kan in PostgreSQL zelf gegevenstypes definiëren en procedures in verschillende talen toevoegen. De talen waarin procedures kunnen worden geschreven zijn onder andere: PL/SQL, PL/pgSQL, PL/Tcl, PL/Perl, en PL/Python (PL=Procedural Language; zie verder "Server Programming" in de officiële documentatie). PL/pgSQL is enigszins verwant aan Oracles PL/SQL. PostgreSQL was een van de eerste databaseservers met MVCC, een systeem waarbij gegevens bij toegang niet vergrendeld (gelockt) worden maar een tijdstip krijgen opgestempeld.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]