PL/pgSQL

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
PL/pgSQL
Paradigma imperatief, logisch
Verschenen Juli 1998
Typesysteem statisch
Dialecten PL/SQL
Beïnvloed door Ada, Pascal
Invloed op PL/SQL
Besturingssysteem Multiplatform
Licentie The PostgreSQL Licence
Website PL/pgSQL - SQL Procedural Language
Portaal  Portaalicoon   Informatica

PL/pgSQL (Procedural Language/PostgreSQL) is een programmeertaal en beschikbaar in PostgreSQL RDBMS (sinds versie 6.4). Deze taal wordt gebruikt voor het schrijven van opgeslagen procedures, triggers. PL/pgSQL is de procedurele uitbreiding van SQL. Dit maakt het mogelijk om naast SQL variabelen te gebruiken en keuzeconstructies (if, case), herhalingsconstructies en exception handling te implementeren. PL/pgSQL lijkt enigszins op de PL/SQL taal van Oracle.

Voordeel van het gebruik van PL/pgSQL is minder dataverkeer tussen client (bijvoorbeeld een php webserver) en databaseserver. Daarnaast wordt er voor iedere SQL-query in een PL/pgSQL-functie een uitvoerplan opgeslagen. Beide leveren tijdwinst op. Daarnaast is er minder kans op SQL-injections.

PostgreSQL ondersteunt ook andere Procedural languages. In de standaard distributie zit bijvoorbeeld: PL/Perl en PL/Python. Als externe talen kan men onder andere Javascript (PLV8), PHP en Java toevoegen. De PostgreSQL taal PL/SQL (niet te verwarren met de Oracle taal met dezelfde naam) is strikt genomen geen Procedural Language.