Stumble Upon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Stumble Upon was de naam van een plug-in voor Firefox, Google Chrome en Internet Explorer waarmee mensen in staat worden gesteld om te stumblen: "toevallig" terechtkomen op websites waarvan andere stumblers meenden dat deze de moeite waard zijn, en die passen bij de interesses die de gebruiker heeft opgegeven. Hierdoor kon men websites ontdekken waarnaar men niet op zoek was, maar die wellicht wel interessant zijn. Stumble Upon is gestopt in juni 2018.

Werking[bewerken]

Stumble upon werkt met een stemsysteem waarmee websites goed of slecht kunnen worden gewaardeerd. De websites en bijbehorende stemmen worden opgeslagen in de database en ingedeeld naar categorie. De gebruiker kiest zijn persoonlijke voorkeuren uit de lijst categorieën. Uit deze combinatie van menselijke meningen en machinaal leren worden groepen van gelijkdenkende mensen gecreëerd.

De plug-in voegt aan de browser de knop 'Stumble' toe. Als men deze indrukt wordt een min of meer willekeurige website gepresenteerd uit de database van websites. Websites met veel positieve stemmen zullen vaker voorkomen. De gebruiker kan zelf zijn bijdrage leveren door zijn mening over de site te geven.

Stumble Upon kan ook als een sociale netwerksite beschouwd worden omdat men vrienden kan toevoegen, men krijgt dan de kans om de sites die je vrienden waarderen te bezoeken.

Vergelijking met traditionele zoekmachine[bewerken]

Bij een traditionele zoekmachine moet de gebruiker trefwoorden ingeven en dan de resultaten gaan doorzoeken op relevante informatie. Stumble Upon geeft onmiddellijk pagina's weer die bij je interesses aanleunen. Door het ratings systeem is de kans heel groot dat deze pagina van hoge kwaliteit (relevante en correcte informatie) is. Omdat geen geïndexeerde zoektabellen worden gebruikt is de kans op een dode link veel kleiner.

Externe link[bewerken]