Spread Firefox

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Spread Firefox - officieel afgekort als SFx - is een online gemeenschap van tienduizenden Mozilla Firefox fanaten wier doel is de Firefox-webbrowser wereldwijd te promoten. Deze website werd gesticht op 14 september 2004 door Blake Ross en Asa Dotzler.

Geschiedenis & Ontwikkeling[bewerken]

Pre-SFx acties[bewerken]

Voordat de SFx website bestond waren er een aantal acties genaamd "marketing week". Deze acties werden georganiseerd door Blake Ross en Asa Dotzler.

  • 7 juli 2004: De hele gemeenschap werd aangemoedigd om te stemmen op Firefox en/of een recensie te schrijven in CNET's website Download.com. Het doel was om duizend beoordelingen te krijgen in 1 week. Dit doel werd zeer snel bereikt. 1369 mensen gaven Firefox een 96% qua waardering en 1220 mensen gaven het een waardering van 5 sterren (100%).
  • 15 juli 2004: Het doel was om een team te vormen (met de naam "For the Record") met toegewijde, geëngageerde, vastberaden leden die snel gemobiliseerd konden worden om te kunnen reageren op verschillende soorten van persaandacht.
  • 23 juli 2004: Het doel was om 50 gedoneerde advertentieruimtes te krijgen in magazines of drukbezochte websites.
  • 2 augustus 2004: Het doel was om tientallen bloggers te contacteren die gek waren van Firefox en ze aan te moedigen om "Get Firefox" 'buttons' op hun blogs te zetten.
  • 20 augustus 2004: De taak was om de gemeenschap voor te bereiden op een toekomstige campagne om Firefox te verspreiden.[1]

Van al de verschillende "marketing weeks" was de eerste het meest succesvol. Om toekomstige marketing campagnes te vergemakkelijken werd de SFx site opgericht.

Noemenswaardige SFx acties[bewerken]

Download.com feedback[bewerken]

Deze voortdurende actie moedigt SFx leden aan om op Firefox te stemmen en er recensies voor te schrijven op Download.com. Hierdoor wordt de waardering oftewel de 'rating' van de browser verhoogd zodat het meer aandacht krijgt van andere Download.com bezoekers. Critici vinden dit een controversiële tactiek omdat men het ziet als een manipulatie van de feiten. Als weerwoord wordt gezegd dat de SFx leden niet gedwongen worden om te stemmen of positieve beoordelingen te schrijven. Ze worden slechts aangemoedigd om hun meningen te geven.

Advertentie in de New York Times[bewerken]

Op 19 oktober 2004 kwam er een kleine mededeling op de SFx site. Er stond dat men een geldinzameling ging organiseren om een volledige pagina aan advertentieruimte te kunnen kopen in de New York Times. In deze advertentie maakte men de nieuwste versie van Firefox bekend, namelijk Firefox 1.0.

Externe link[bewerken]