Adresbalk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De adresbalk van Firefox op een beveiligde website (te merken aan de gele achtergrond en het groene verificatiegebied)

Een adresbalk of locatiebalk is een werkbalk waarin adressen of paden worden getypt. Een aanvraag om een bepaalde locatie of website te openen wordt een request genoemd. De adresbalk is een typisch onderdeel van webbrowsers en bestandsbeheerders en wordt gebruikt om webpagina's en mappen te openen. Ondersteunde protocollen en technologieën zijn afhankelijk van de gebruikte client; HTTP wordt ondersteund door de meeste webbrowsers, terwijl bij bestandsbeheerders vooral de ondersteunde bestandssystemen een rol spelen.

Functionaliteit[bewerken]

Een adresbalk bevat vaak aanvullende functionaliteit, zoals suggesties op basis van veelbezochte websites of locaties. Ook worden soms bepaalde delen van het pad of adres verborgen om een duidelijker leesbare adresbalk te bekomen of om de navigatie in het programma te verbeteren (waarbij er bijvoorbeeld geklikt kan worden op mappen - zie broodkruimelnavigatie). Ook krijgt de adresbalk vaak een favicon (aangepast icoon) wanneer er een website is geopend in de browser. Dit icoon of logo wordt in webbrowsers meestal ook weergegeven in een tabblad of titelbalk in combinatie met de titel van de pagina.

Browsers kunnen vaak adressen afwerken op basis van sneltoetsen, waarbij aan het laatste deel bijvoorbeeld .com wordt toegevoegd. Dit wordt automatische aanvulling genoemd. Verder kunnen ontwikkelaars van webbrowsers en bestandsbeheerders ook nog deze functionaliteit aan de adresbalk toevoegen:

  • Detectie voor webfeeds zoals RSS of Atom, waarbij er een icoon in de adresbalk verschijnt.
  • De voortgang van het openen van mappen of websites. Deze functionaliteit is aanwezig in Windows Verkenner en Opera.
  • In webbrowsers wordt in sommige gevallen in de adresbalk ook de veiligheid van bepaalde websites aangegeven, waarbij vaak gewerkt wordt met kleuren en iconen.
  • De mogelijkheid om te zoeken via zoekmachines naar trefwoorden. Soms wordt deze functionaliteit opgenomen in een apart zoekveld.
  • Navigeren door middel van sleutelwoorden die kunnen worden ingesteld door de gebruiker.

Zie ook[bewerken]

  • URL-spoofing, een website nabootsen om te gebruiker te misleiden