Atom (bestandsformaat)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Atom
Atom (bestandsformaat)
Bestandsextensie .atom, .xml
MIME-type application/atom+xml
Portaal  Portaalicoon   Informatica

Atom is een soort webfeed, net als RSS. Webfeeds zijn voor gebruikers erg handig omdat zij ervoor zorgen dat content van websites automatisch aan hen wordt gepresenteerd als deze wordt aangepast of toegevoegd. De gebruiker hoeft dus niet steeds zelf de website te bezoeken.

Een feed wordt over het algemeen gegenereerd door een Content Management Systeem of Weblog en heeft een datastructuur van XML. Nieuwe artikelen bijvoorbeeld worden in een aantal regels samengevat en vergezeld van een titel en deeplink waar de gebruiker vervolgens meer informatie kan lezen. De beste vergelijking is dus eigenlijk die met een abonnement op een tijdschrift of krant. Het grootste verschil is dat webfeeds over het algemeen gratis zijn en tijdschriften niet.

Atom is een open standaard die zowel een XML-gebaseerde websyndicatie voor onder meer weblog, nieuwssite en webmail levert als een HTTP-gebaseerd protocol voor bewerken op afstand van Atom-based weblogs.

De ontwikkeling van Atom werd ingegeven door onvolkomenheden van het RSS 2.0 formaat en daaraan verwante XML-RPC APIs. Atom is nu een officieel door de Internet Engineering Task Force voorgestelde standaard, zoals voorgeschreven in de recent uitgebrachte RFC 4287.[1]