Palm OS

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf PalmOS)
Ga naar: navigatie, zoeken
Palm OS
Garnet OS
Palm m505, running Palm OS 4.0
Palm m505, running Palm OS 4.0
Ontwikkelaar Palm, Inc., ACCESS (Garnet OS)
OS-familie Palm OS
Bronmodel Closed source
Laatste uitgave Garnet OS 5.6.2 (juni 2013)
Kerneltype Kernel voor ARM-instructieset
Status Stopgezet, opgevolgd door webOS
Website Garnet OS (gearchiveerd)
Portaal  Portaalicoon   Informatica

Palm OS is een besturingssysteem dat hoofdzakelijk gebruikt wordt voor pda's of smartphones, waarbij pda staat voor personal digital assistent of zakcomputer. In 2003 werd het aantal beschikbare applicaties op zo'n 20.000 geschat. De eerste versie werd uitgebracht in 1996.

Het Amerikaanse bedrijf PalmSource is verantwoordelijk voor de verdere ontwikkeling van Palm OS. Er zijn verschillende licentienemers die apparaten met het besturingssysteem op de markt brengen: de belangrijkste zijn Palm, Sony (gestopt per 1 juni 2004), Garmin, Handspring (nu onderdeel van Palm) en Symbol (industriële handhelds).

Apparaten die met Palm OS zijn uitgerust kunnen met extra software ook samenwerken met Word, PowerPoint en Excel. Vanaf Palm OS 5.0 is het mogelijk om ook muziekformaten als mp3 af te spelen en videofilms te bekijken. Uitzondering hierop zijn enkele modellen van Sony, die dit al onder Palm OS 4 konden, en de Palm Zire21 die dit niet kan ondanks dat hij Palm OS 5.2.1 gebruikt. Er is ook een wekkerfunctie en andere praktische zaken, zoals de mogelijkheid om e-mail op te halen en webpagina's te bekijken.

Externe links[bewerken]