Carly Shay

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Carly Shay
Personage uit iCarly
Miranda Cosgrove speelt Carly Shay
Miranda Cosgrove speelt Carly Shay
Debuut iPilot
Laatst gezien iGoodbye
Bedacht door Dan Schneider
Gespeeld door Miranda Cosgrove
Persoonsinformatie
Bijnaam Carlygirl, Carlls, Little Carly
Geslacht Vrouwelijk
Leeftijd 13 - 14
Geboorteland Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Nationaliteit Amerikaans
Beroep scholier
presentatrice
Familie
Familie Spencer Shay (broer)
Portaal  Portaalicoon   Media

Carly Shay is een fictief personage van de Amerikaanse televisieserie iCarly van Nickelodeon, gespeeld door Miranda Cosgrove.

Biografie[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Carly is een jong tienermeisje. Ze is presentatrice van haar zelfbedachte show iCarly. Samen met Sam Puckett maakt ze elke week een show met verschillende onderwerpen en gebeurtenissen. In de eerste aflevering van iCarly, "iPilot", wordt er gezegd dat de vader van Carly bij de marine zit. Carly wordt nu onderhouden door haar 26-jaar oude broer Spencer. Zij en haar broer wonen in het Bushwell Plaza, een appartementencomplex in Seattle. Enkele kenmerken van Carly zijn dat ze houdt van koffie. Ze denkt dat het echte koffie is, maar Spencer geeft haar cafeïnevrij. Ze heeft ook last van astma gehad, haar laatste aanval was op haar zevende jaar. Carly heeft last van claustrofobie. Carly en Sam zijn al 5 jaar vrienden. Ze leerden elkaar kennen doordat Sam haar omduwde en haar broodje stal, maar Carly duwde Sam terug en pakte haar broodje terug. Later werden ze vrienden. Carly vindt smoothies lekker uit de Groovy Smoothies, een winkel om de hoek van haar appartement. Ze is dol op Spaghetti Tacos, een recept van Spencer. Carly probeert steeds haar vriendin Sam en vriend Freddie uit elkaar te halen, wanneer ze weer eens ruzie hebben. Carly is het meest volwassen van de personages. Ze heeft een luide stem en is best intelligent. Ze haat het om te liegen tegen iemand, afgeleid van de aflevering iPromise Not to Tell, waar ze een geheim voor zich moest houden. Dit lukte haar niet. Carly heeft hoge cijfers op school en is zelfs een keer een studiefinanciering voor Briarwood aangeboden, een hoog-gewaardeerde privéschool, in de aflevering iMight Switch Schools.

Haar opa woont in Yakima.

Karakter[bewerken]

Doorgaans kan Carly beschreven worden als een lief, zorgzaam meisje, dat graag voor zichzelf wil zorgen, maar dit nog niet kan. Ook kan ze flink boos worden als Sam weer eens iets verkeerd gedaan heeft. In de aflevering iScream on Halloween is te zien dat Carly snel schrikt van enge dingen op Halloween en een rijk inbeeldingsvermogen heeft.

Relaties[bewerken]

In het eerste seizoen van de show heeft Carly geen vriendje. In het tweede seizoen daarentegen wel, gespeeld door Drew Roy. Haar eerste kus was met Griffin.[1] In seizoen 3 aflevering iSaved Your Life is ze samen met Freddie Nathan Kress, in dezelfde aflevering breken ze echter.