Smoothie (drank)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bosbessensmoothie

Een smoothie is een niet-alcoholisch, koud drankje, meestal romig en met fruit.

De ingrediënten zijn meestal ijs, vers fruit, melkproducten (yoghurt, melk, room). Deze ingrediënten worden in een blender of een speciale smoothiemaker gemixt tot een romige substantie. Voor meer smaak wordt in gespecialiseerde smoothiebars ingevroren fruit en ingevroren yoghurt gebruikt in plaats van ijsblokjes. Soms wordt suiker of honing toegevoegd.

Het begrip is overgenomen uit het Engels. In het Engels betekent de term smooth onder andere 'glad', 'effen'; voor voedsel: 'zonder stukjes', 'als een vloeistof'. Het woord smooth is een bijvoeglijk naamwoord. Wanneer er in het Engels ie achter geplaatst wordt, is het bedoeld als een zelfstandig naamwoord.

Oorsprong[bewerken]

Smoothies lijken op bepaalde dranken in warme landen zoals India, Maleisië, het Middellandse Zeegebied en het Midden-Oosten, waar dit soort producten worden gemaakt met vruchten, yoghurt en honing. In plaats van melk- of roomproducten wordt ook wel water gebruikt.

Groene smoothies[bewerken]

Groene smoothies zijn smoothies die behalve fruit vooral groene groenten bevatten, zoals boerenkool, spinazie en sla. Deze smoothies worden door hun gezonde karakter aanbevolen door meerdere (Amerikaanse) gezondheidsmagazines en zijn populair onder veganisten. Doordat ze behalve deze groenten ook fruit bevatten, smaken ze veelal zoet.