Victorious

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Victorious
Victorious
Genre Sitcom
Speelduur 24 of 46 minuten
Bedenker Dan Schneider
Hoofdrollen Victoria Justice
Leon Thomas III
Matt Bennett
Elizabeth Gillies
Ariana Grande
Avan Jogia
Daniella Monet
Regie Steve Hoefer
Adam Weissman
David Kendall
Russ Reinsel
Clayton Boen
Scenario Dan Schneider
Jake Farrow
George Doty IV
Arthur Gradstein
Matt Fleckenstein
Warren Bell
Christopher J. Nowak
Intromuziek Make It Shine
Land van oorsprong Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Taal origineel: Engels
nagesynchroniseerd: Nederlands
Productie
Producent Schneider's Bakery
Sony Music Entertainment
Nickelodeon Productions
Uitzendingen
Start Vlag van de Verenigde Staten 27 maart 2010
Vlag van Nederland Vlag van Vlaanderen 25 september 2010
Einde Vlag van de Verenigde Staten 2 februari 2013
Vlag van Nederland Vlag van Vlaanderen 28 september 2013
Afleveringen 60
Seizoenen 4
Netwerk of omroep Nickelodeon
Website
(en) IMDb-profiel
(en) TV.com
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Victorious is een Amerikaanse televisieserie, die uitgezonden werd op Nickelodeon. Het programma was vooral gericht op tieners maar ook op kinderen. De serie maakte zijn debuut op 27 maart 2010, direct na de Nickelodeon Kids' Choice Awards 2010. De serie was bedacht door Dan Schneider en de hoofdrolspeelster was Victoria Justice die Tori Vega speelde.

Tori is studente op de Hollywood Arts High School. Ze heeft hier te maken met allerlei typische personages, waaronder Robbie, een jongen die een nerd-achtig karakter heeft en altijd een handpop bij zich draagt. Typerend aan series van Schneider, is dat er altijd rivaliteit heerst tussen bepaalde personages, zoals de relatie tussen Tori en Jade, die altijd stroef verloopt.

In de Verenigde Staten eindigde de serie op 2 februari 2013. In 3 jaar tijd werden in 4 seizoenen 60 afleveringen uitgezonden. Er kwam een nieuwe serie van Dan Schneider genaamd Sam & Cat, waarin het Victorious-personage Cat Valentine (Ariana Grande) een kamer deelt met Sam Puckett – een personage uit iCarly, een andere serie van Schneider. Deze serie is begonnen op 8 juni 2013 en geëindigd op 17 juli 2014.

Personages[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Hoofdpersonages[bewerken | brontekst bewerken]

Victoria "Tori" Vega (Victoria Justice)
Stond altijd in de schaduw van haar oudere zus Trina, omdat zij altijd de ster van de familie was. Als Tori bij een optreden voor Trina moet invallen komt de directeur het podium op en vraagt aan Tori of ze op Hollywood Arts komt. Tori is een zeer goede zangeres, danseres en actrice, alleen weet ze dat zelf nog niet. André laat het lot van Tori bepalen door het publiek, door te vragen wat ze ervan vonden. Tori vindt dit geweldig en zegt: 'Oké!'. Ze beleeft op haar nieuwe school 'Hollywood arts' veel avonturen.
André Harris (Leon Thomas III)
Dit is de beste vriend van Tori. Hij heeft veel talent voor muziek en kan zowat elk instrument bespelen, maar zijn hart ligt toch het meeste bij piano spelen. Hij helpt Tori vaak als ze een nummer moet schrijven en bij optredens. André heeft een extreem gestoorde grootmoeder die overal bang voor is.
Robert "Robbie" Shapiro (Matt Bennett)
Dit is de 'nerd' van de school. Hij is heel verlegen en kan nooit zelf zijn gevoelens uiten, daarvoor gebruikt hij altijd zijn buikspreekpop, wat zo goed is dat het lijkt alsof de pop een eigen leven leidt. Zijn pop zegt erg vaak 'Je weet niet half wat ik kan!'. Ooit had hij een eigen rubriek op de Hollywood Arts site genaamd: "Robarazzi". Nu gebruikt hij die rubriek om vetvrije recepten te delen. Hij is van joodse afkomst. In het tweede seizoen blijkt dat hij een oogje heeft op Cat.
Rex Powers (De stem van Jake Farrow)
Robbie's alter ego, die letterlijk een buikspreekpop is en overal mee naartoe gedragen wordt door Robbie. Robbie heeft Rex sinds hij heel jong was. Omdat Robbie het grootste deel van de tijd te verlegen is om voor zichzelf te spreken, praat hij via Rex om zijn werkelijke gevoelens en gedachten te uiten. De anderen behandelen Rex als een echt persoon en zowel Robbie als Rex hebben er een hekel aan wanneer Rex een "pop" of "marionet" wordt genoemd. Rex is geobsedeerd door "De Northridge Girls", aantrekkelijke meisjes van een Los Angeles buurt. Robbie vraagt Rex vaak om advies en inzicht, maar Rex' advies is bijna altijd off-beat. Rex is sarcastisch en gemeen, vooral tegen Robbie, maar het is aangetoond dat geen van beide zonder de ander kan.
In de aflevering "Blooptorious" en een iCarly aflevering die bekendstaat als "iBloop 2: Electric Bloopaloo", speelt Rex zijn eigen alter ego, beter bekend als Christopher Cane, waarin hij gastheer is van de aflevering en de castleden interviewt. In het vierde seizoen komt hij minder vaak voor, omdat Robbie in een aantal afleveringen geen rol heeft.
Jade West (Elizabeth Gillies)
Zij was vaak de vriendin van Beck, in sommige afleveringen gaat het uit . Ze kan niet altijd even goed overweg met Tori en laat doorschemeren dat ze Tori niet mag, maar als het erop aan komt helpen ze elkaar toch. Door haar kledingstijl, die bestaat uit vele donkere kleuren, lijkt ze een punk/gothic type. Vanaf de aflevering "The Worst Couple" waren Jade en Beck niet meer bij elkaar. Vanaf de aflevering "Tori Fixes Beck and Jade" is het weer aan tussen de twee.
Catarina "Cat" Valentine (Ariana Grande)
Is de beste vriendin van Jade West. Cat heeft opvallend rood haar en is een echte dramaqueen. Als ze toneel speelt doet ze het altijd heel overdreven, maar uiteindelijk blijkt ze toch meer talent voor acteren en een prachtig zangstem te hebben dan wie dan ook. Ze komt een tikkeltje dom over, maar is wel een heel enthousiast en lief meisje. Ze praat meestal met het gesprek mee en gaat dan plotseling op een ander onderwerp over dat helemaal niks met het gesprek te maken heeft, om later weer terug te vallen op een onderwerp dat eerder in het gesprek voorkwam. Ook zegt ze spontaan vaak dingen welke niet direct van toepassing zijn op het gesprek zelf. Daarnaast vertelt ze ook vaak over haar gekke broer met "probleempjes". Cat is een van de hoofdpersonen in de nieuwe serie Sam & Cat.
Beck Oliver (Avan Jogia)
Is beste vrienden met Andre Harris, een vriend van Tori en is het vriendje van Jade. Vanaf de aflevering "The Worst Couple" waren Beck en Jade uit elkaar, echter komen de twee in de aflevering "Tori Fixes Beck and Jade" weer bij elkaar. Beck is geboren in Canada, net als de acteur die zijn personage speelt. Beck woont in een caravan op de oprit van zijn ouders, zodat hij zijn eigen regels kan volgen.
Trina Vega (Daniella Monet)
Is de oudere zus van Tori. Ze zat als eerste op de Hollywood Arts school en Tori moest altijd in haar schaduw staan. Ze vindt 1 dag verjaardag niet goed genoeg dus ze heeft een verjaarweek. Trina is helemaal niet bescheiden en denkt dat ze een geweldige actrice en zangeres is. Ze denkt dat alles in de wereld allemaal om haar draait. Lange tijd was het een raadsel hoe zij op Hollywood Arts is gekomen, totdat werd gebleken dat Sikowitz niet helemaal nuchter was toen zij auditie deed: hij dronk uit een kokosnoot met bedorven melk waardoor hij vage hallucinaties kreeg. Ze is koppig en naïef, maar heeft stiekem een hart van goud. Ze is overduidelijk verliefd op Beck en doet er alles aan om hem te verleiden. Vaak zingt ze vals maar er waren momenten dat zij goed kon zingen (IParty with Victorious & April Fools Blank).

Nevenpersonages[bewerken | brontekst bewerken]

Erwin Sikowitz (Eric Lange)
hij Is de leraar van Hollywood Arts. Hij is heel erg vreemd en hippie-achtig maar toch heel erg leerzaam. Hij drinkt graag kokosnootmelk. Hij is vaak de begeleider van de hoofdpersonages. Hij kwam in 25 afleveringen voor.
Sinjin Van Cleef (Michael Eric Reid)
Is een leerling van Hollywood Arts, hij doet soms ook wel een beetje gek. hij is niet echt bevriend is met de hoofdpersonages. Hij is intelligent, maar hij is een nerd en heel erg vreemd. Verder doet hij het productiewerk en het technische werk voor Hollywood Arts. Hij kwam in 31 afleveringen voor.
Lane Alexander (Lane Napper)
Is de coördinator van Hollywood Arts. Hij helpt de leerlingen met hun problemen en lost hun ruzies op. Helaas haat hij een uitgedroogde huid, dus hij gebruikt vaak lotion om dit te verhelpen. Hij kwam in 20 afleveringen voor.
David en Holly Vega (Jim Pirri and Jennifer Carta)
De vader en moeder van Tori en Trina. Ze komen soms langs bij Tori en Trina, maar zijn dan onbehulpzaam voor hun dochters. Ze letten vaak op zichzelf. David Vega is een politie-agent, iets wat Tori graag tegen iemand zegt die haar irriteert. David kwam in 7 afleveringen voor en Holly in 12 afleveringen.
Charlotte Harris (Beter bekend als André's oma) (Marilyn Harris)
Is de oma van André. Zij heeft een psychische ziekte, dus zij schreeuwt vaak en is bijna overal bang voor. Zij kwam in meerdere afleveringen voor.
Mevr. Lee (Susan Chuang)
Is de eigenaar van een Chinees restaurant, Wok Star. Zij wil graag meewerken aan het toneelstuk van Jade en in ruil daarvoor moet haar dochter mee spelen in het stuk. Jade laat Mevr. Lee's dochter hangen aan een haak als ze op moet. Later in de serie haat zij Tori door dat hang-incident en ze heeft een Japans Nozu restaurant, omdat haar oude restaurant verbrand is. Niemand weet hierdoor of zij Chinees of Japans is. Zij kwam in meerdere afleveringen voor.
Festus (Marco Aiello)
Is de kantinemedewerker van Hollywood Arts. Hij was een keer gewond geraakt, omdat Robbie en Trina aan het vechten waren. Verder heeft hij een lange tijd in Yerba gewoond, en zei hij tegen Tori en de rest dat ze daar wel gratis op vakantie konden als ze elke dag een liedje zongen. Yerba was alleen niet het mooie vakantieparadijs dat ze dachten, maar een staat in oorlog waar ze in de gevangenis belanden. Ook maakte hij ooit een grap waarbij hij zei dat er alleen burrito's waren, maar er waren ook andere gerechten. Direct daarna schreeuwde hij in de eettruck, terwijl hij er alleen werkt. Hij kwam in 4 afleveringen voor.
Burf (Darsan Solomon)
Is een leerling van Hollywood Arts en de vriend van Sinjin. Hij is heel vaak te zien, wanneer Sinjin iets aan het doen is. Hij eet graag gele peper en heeft een vreemde videoclip gemaakt voor een auditie. Hij kwam pas in seizoen 3 voor het het eerst voor en kwam daarna nog in 7 afleveringen voor.

Afleveringen[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van afleveringen van Victorious voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Seizoen Afleveringen Uitzendingen Vlag van de Verenigde Staten Dvd-uitgave Vlag van de Verenigde Staten
Start Einde Deel 1 Deel 2
1 20 27 maart 2010 26 maart 2011 5 juli 2011 1 november 2011
2 14 2 april 2011 26 december 2011 15 mei 2012[1]
3 13 28 januari 2012 30 juni 2012
4 13 22 september 2012 2 februari 2013

Nederlandse nasynchronisatie[bewerken | brontekst bewerken]

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Prijs Categorie Ontvanger Resultaat Referentie.
2010 Teen Choice Awards Choice TV Breakout Show Victorious Genomineerd [2][3]
Hollywood Teen TV Awards Teen Pick Actrice: Komedie Victoria Justice Genomineerd [4]
Ariana Grande Genomineerd [4]
Teen Pick Show: Komedie Victorious Genomineerd [4]
2011 Nickelodeon Kids' Choice Awards 2011 Favoriete TV Actrice Victoria Justice Genomineerd [5][6]
UK Kids' Choice Awards 2011 Nick UK's Favoriete TV Show Victorious Genomineerd [7]
Nick UK's Grappigste Persoon Matt Bennett Genomineerd [7]
Nickelodeon Kids' Choice Awards (Australië) Favoriete TV Ster Victoria Justice Genomineerd [8][9]
Favoriete TV Show Victorious Genomineerd [8][9]
Imagen Award Beste Jonge Actrice/Televisie Victoria Justice Genomineerd [10]
Primetime Emmy Awards Jeugdprogramma (Outstanding Children's Program) Victorious Genomineerd [11]
ALMA Awards Favoriete TV Actrice – Hoofdrol in een Komedie Victoria Justice Genomineerd [12][13]
NAACP Image Awards Optreden in jeugdprogramma (Outstanding Performance in a Youth/Children's Program (Series or Special)) Victoria Justice Genomineerd [14][15]
British Academy Children's Awards BAFTA Kind's Stem: Televisie Victorious Genomineerd [16]
Youth Rocks Awards Rockin' Ensemble Cast (TV/ Komedie) Victorious Genomineerd [17][18]
2012 Nickelodeon Kids' Choice Awards 2012 Favoriete TV Show Victorious Gewonnen [19]
Favoriete TV Actrice Victoria Justice Genomineerd [19][20]
Hollywood Teen TV Awards Favoriete Televisie Actrice Victoria Justice Genomineerd [21]
Ariana Grande Gewonnen [21]
Favoriete Televisie Show Victorious Genomineerd [22]
Imagen Awards Beste Jonge Actrice/Televisie Victoria Justice Genomineerd [23][24]
Primetime Emmy Awards Jeugdprogramma (Outstanding Children's Program) Victorious Genomineerd [25]
Outstanding Hairstyling for a Multi-Camera Series or Special Aflevering: April Fools Blank Genomineerd [26]
Outstanding Makeup for a Multi-Camera Series or Special (Non-Prosthetic) Aflevering: April Fools Blank Genomineerd [27]
ALMA Awards Favoriete TV Actrice — Komedie Victoria Justice Genomineerd [28][29]
Casting Society of America Outstanding Achievement in Casting - Children's Series Programming Krisha Bullock
Jennifer Treadwell
Genomineerd [30]
NAACP Image Awards Optreden in jeugdprogramma (Outstanding Performance in a Youth/Children's Program (Series or Special)) Leon Thomas III Genomineerd [31][32]
Kids' Choice Awards Mexico Favoriete Internationale Show Victorious Genomineerd [33][34]
Kids' Choice Awards Argentina Internationale TV Show Victorious Gewonnen [35]
2013 Nickelodeon Kids' Choice Awards 2013 Favoriete TV Show Victorious Gewonnen [36]
Favoriete TV Actrice Victoria Justice Genomineerd [36]
Nickelodeon Kids' Choice Awards (Australië) Aussie’s Favoriete Nick Ster Ariana Grande Genomineerd [37]
Victoria Justice Gewonnen [37]
Young Artist Awards Best Performance in a TV Series - Gastrol jonge actrice 17-21 Jennifer Veal Genomineerd [38]
Beste optreden in een TV serie - Gastrol jonge acteur 11-13 Parker Contreras Genomineerd [38]
Joe D'Giovanni Genomineerd [38]
Beste optreden in een TV serie - Gastrol jonge actrice Tien en jonger Sage Boatright Genomineerd [38]
Ryan Lee Genomineerd [38]
Beste optreden in een TV serie - Terugkerende jonge acteur 17-21 Mikey Reid Genomineerd [38]
Kids Choice Awards México 2013 Favoriete internationale TV Show Victorious Gewonnen [39]

Dvd's[bewerken | brontekst bewerken]

Titel Datum Disks Afleveringen Extra's In Nederland te krijgen
Victorious: Seizoen 1, Vol. 1 6 augustus 2011 2 1-7, 10, 15, 19 iCarly aflevering: iAm your Biggest Fan + Muziekvideo's van 'Freak The Freak Out' en 'Beggin' On Your Knees' Ja
Victorious: Seizoen 1, Vol. 2 1 november 2011 2 8, 9, 11-14, 16-18, 20 Big Time Rush aflevering: Welcome back, Big Time + Achter de schermen bij iParty with Victorious + Muziekvideo van 'Best Friend's Brother' Ja
Victorious: The Complete Second Season 15 mei 2012 2 21-32, 34 Achter de schermen bij 'Locked Up' + 7 geheimen van Victoria Justice Ja
Victorious: Seizoen 3, Vol. 1 20 november 2013 2 33, 35-43, 46-49 Geen Ja
Victorious: Seizoen 3, Vol. 2 21 maart 2014 2 44-45, 50-60 Geen Ja

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • In een aantal afleveringen komt voor dat ergens iCarly (van dezelfde makers) op staat: op een sticker op een kluisje, een magneetje op koelkast en op een computerbeeldscherm.
  • Net als bij Zoey 101, iCarly en Sam & Cat, gebruiken de acteurs PearPhones en PearPads. Deze zijn een parodie op Apple-producten. De logo's op de achterkant van de apparaten hebben de vorm van een peer zonder een hap terwijl het Apple-logo een appel is met een hap eruit.
  • Robbie van Victorious en Freddie en Spencer van iCarly zijn de enige personages die een rechthoekige PearPad hebben met een diagonale lengte van zo'n halve meter.
  • In een aantal afleveringen zijn er een aantal verschillende gastrollen, in deze afleveringen komen acteurs voorbij die hebben meegewerkt in de programma's van Dan Schneider. Dat zijn: Drake Bell, Josh Peck en Yvette Nicole Brown (Helen) van Drake & Josh en Jennette McCurdy, Nathan Kress en Jerry Trainor van iCarly. Verder komen ook Perez Hilton, Ke$ha en haar broertje voorbij.
  • Aflevering 1 van seizoen 3 is gebaseerd/een parodie op The Breakfast Club, een Amerikaanse speelfilm uit 1985. In Victorious noemen de leerlingen zich niet The Breakfast Club, maar The Breakfast Bunch. De titelsong van The Breakfast Club, Don't you (forget about me) van Simple Minds werd ook gecoverd.