Mattel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Mattel-brand.svg

Mattel is een Amerikaanse speelgoedfabrikant, vooral bekend van de merken Barbie (sinds 1959), Hot Wheels (sinds 1968) en Fisher-Price (sinds 1993).

Ontstaansgeschiedenis[bewerken]

Het bedrijf werd in 1945 opgericht door Harold Mattson en Ruth en Elliot Handler. Aanvankelijk was het geen speelgoedbedrijf, maar produceerde het cadeauartikelen. Na verloop van tijd begon het bedrijf poppenmeubeltjes te produceren.

In 1959 bracht het bedrijf zijn pop Barbie uit, vernoemd naar Barbara, de dochter van Ruth en Elliot Handler. Twee jaar later volgde de mannelijke equivalent Ken. Mattels eerste Afro-Amerikaanse pop, Christie, werd geboren in 1968. Hetzelfde jaar zag de geboorte van Hot Wheels.

In 1970 bracht Mattel een muziekinstrument op de markt, de Optigan. Dit was niet zo'n succes en in 1973 werd de complete productie verkocht aan Miner Industries. Het leverde Mattel een verlies op van 13 miljoen US dollar.

In 1980 bracht een divisie van Mattel de Intellivision uit, een spelcomputer die de concurrentiestrijd met toenmalig alleenheerser Atari aanging. Hoewel het aanvankelijk een groot succes was, is de productie in 1983 gestaakt, mede door de ontwikkeling van de geflopte Mattel Aquarius, een homecomputer die binnen een half jaar na zijn introductie weer uit de markt gehaald werd.