Caesarcijfer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rotatie3

Het Caesarcijfer is een klassieke substitutieversleuteling. De versleuteling is naar Julius Caesar genoemd, die geheimschrift gebruikte. Het is bekend onder verscheidene namen waaronder Caesarrotatie, of kortweg Rot.

De versleuteling werkt door alle letters van het te versturen bericht, van de platte tekst, door een vooraf vastgestelde rotatie of verschuiving te vervangen, steeds op dezelfde manier. Bij Rot3, een rotatie van drie, wordt de letter A vervangen door de letter D, zoals in de figuur.

Het bekendste voorbeeld is Rot13, coderen en decoderen zijn daarbij hetzelfde. Zoals alle versleutelingen waarbij alle letters in de platte tekst op dezelfde manier worden versleuteld bieden de Caesarrotaties geen enkele bescherming tegen cryptoanalyse. Meer complexe versleutelingen, zoals het Vigenèrecijfer, zijn deels gebaseerd op hetzelfde principe.

Voorbeeld[bewerken | brontekst bewerken]

Het Caesarcijfer is een handcijfer. Het is gebruikelijk om bij de versleuteling gebruik te maken van twee alfabetten. Een regulier en een met rotatie daarin. Als er bijvoorbeeld een voor een rotatie van 23, voor Rot23, wordt gekozen:

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
X Y Z A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W

Hierna vervangt men de letters van de onversleutelde tekst door de letter die eronder staat in de tabel. Zodoende wordt de geheime boodschap:

Klare tekst:   D I T I S Z E E R G E H E I M
Cijfertekst: A F Q F P W B B O D B E B F J

De methode kan ook door middel van modulair rekenen worden weergegeven. Hiervoor dient men de letter te vervangen door de oplopende getallen van 0 tot en met 25. Hierna kan de volgende formule worden gebruikt waarbij X de letter in de platte tekst is en N de gekozen rotatie.
Voor versleuteling:

.

en voor ontsleuteling:

.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het gebruik van Caesarrotatie wordt beschreven door Suetonius. Hij vermeldt het gebruik van deze methode door zowel Julius Caesar als door Augustus.

Wanneer hij schreef in cijferschrift gebruikte hij de B voor de A en de C voor de B

Een duidelijke omschrijving van een Rot1 uit Het leven van Augustus.

Julius Caesar gebruikte geheimschrift om met zijn veldheren te communiceren, maar het is bekend dat hij ingewikkelder methodes gebruikte. Over de effectiviteit van de versleuteling wordt getwijfeld, men vermoedt dat het, gezien de ongeletterdheid van de vijanden van Caesar, toentertijd voldoende veilig was. De methode is tot het begin van de twintigste eeuw in gebruik geweest bij bepaalde onderdelen van het leger.

Het breken[bewerken | brontekst bewerken]

Het breken van een met een Caesarcijfer versleuteld bericht is met een computer geen kunst aangezien er maar vijfentwintig mogelijkheden zijn, maar voordat er computers waren, waren Caesarrotaties ook al voor frequentieanalyse kwetsbaar.

Rot13[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Rot13 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Coderen en decoderen is in Rot 13 hetzelfde.

A B C D E F G H I J K L M
N O P Q R S T U V W X Y Z

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]