Cédric (televisieserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Cédric is een Franse animatieserie. De serie begon in 2001 op Canal J en ging vervolgens naar France 3. De serie wordt tegenwoordig ook in andere landen uitgezonden. In Nederland verzorgt de KRO de uitzendingen via Z@ppelin.

Anno 2014 zijn er drie seizoenen van de reeks uitgezonden; een totaal van 156 afleveringen van 13 minuten.[1]

Situering[bewerken]

De serie is gebaseerd op de gelijknamige strip Cédric van Raoul Cauvin en Laudec en gaat over de alledaagse belevenissen van de achtjarige Cédric, die in de Nederlandse versie Cédric de Groot heet. Cédric overdenkt voor het slapen gaan een bepaalde dag of serie gebeurtenissen en sluit steevast af met een verzuchting dat het leven als achtjarige zwaar is of juist een positieve noot dat het leven als achtjarige mooi is.

Cédric woont bij zijn ouders, waar ook zijn opa bij in woont. Hij zit in één klas met Chen, op wie hij verliefd is; hij is ervan overtuigd dat zij later zullen trouwen. Zijn beste vriend is Christiaan, terwijl hij een enorme hekel heeft aan de rijke, opschepperige Nico.

De belevenissen van Cédric zijn vaak humoristisch, of worden tenminste humoristisch weergegeven. Voorbeelden zijn het skateboarden waarbij Cedric nogal eens tegen een vuilnisbak aanknalt of het overdreven deftige taalgebruik van Nico. Het taalgebruik is soms enigszins grof en licht geweld wordt soms niet geschuwd.

Personages[bewerken]

Onderstaande personages komen voor in de Nederlandstalige versie. In andere talen wijken de namen en het taalgebruik iets af.

Cedric de Groot
kan goed overweg met zijn ouders en opa met wie hij in huis woont. Hij is verliefd op Chen en denkt dat zij voor elkaar gemaakt zijn. Cedric is enigszins egoïstisch, maar voor Chen heeft hij veel over. Zijn stem wordt ingesproken door Christa Lips.
Marie-Rose, de moeder van Cedric
staat altijd voor Cedric klaar. Probeert vaak te bemiddelen in de ruzies tussen haar vader en man. Haar stem wordt ingesproken door Hetty Heyting.
Robert de Groot, de vader van Cedric
is verkoper van Oost-Indische tapijten. Hij kan niet goed opschieten met zijn inwonende schoonvader, door wie hij steevast "kleedjesverkoper" wordt genoemd. Zijn stem wordt ingesproken door Fred Butter.
Opa
een oude, vaak enigszins chagrijnige man. Wanneer hij kwaad is, schreeuwt hij "snatverdakkie!". Kan goed met Cedric opschieten, maar niet met diens vader. Hij denkt nog vaak aan zijn overleden vrouw Mathilda. Zijn stem wordt ingesproken door Wim van Rooij.
Chen
een meisje van Chinese afkomst. Is vriendelijk tegen iedereen, enigszins naïef. Als ze vriendelijk is tegen Cedric, denkt hij al snel dat ze met hem haar leven wil delen. In feite ziet Chen Cedric waarschijnlijk meer als een gewoon vriendje dan als een levenspartner. Haar stem wordt door Hetty Heyting ingesproken.
Christian
de ietwat sullige beste vriend van Cedric. Hij staat vaak voor Cedric klaar en helpt hem in zijn strijd om Chens hart te winnen. Aan de andere kant heeft hij soms genoeg van Cedrics egoïsme en wordt hij boos. Hij denkt dat veel dingen niets zijn voor meisjes, zoals skateboarden. Wanneer hij verbaasd is, zegt hij steevast "tjipperdepip". Zijn stem wordt door Melise de Winter ingesproken.
Juf Nelly
de juf van de klas is streng waar nodig, maar meestal is ze aardig.
Nico de Jager de Ceuckeleere de Koninck
wonend in een groot landhuis en met een graaf en diplomaat als vader voelt Nico zich ver verheven boven zijn klasgenoten. Wordt met een limousine naar school gebracht. In Cedrics ogen probeert Nico constant Chen van hem af te pakken. Dit, en de stekelige opmerkingen over elkaars sociale milieu, zorgt ervoor dat beiden elkaar totaal niet mogen. Zijn stem wordt door Fred Butter ingesproken.

Externe links[bewerken]