Sociale omgeving

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Sociale milieu)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Sociale omgeving of milieu is het geheel van sociale, culturele, economische, religieuze factoren dat van invloed is op het menselijk gedrag. Hierbij zijn groepen als het gezin, vrienden en collega's belangrijke factoren, alsook de sociale klasse.

Het milieu waarin men opgroeit, heeft invloed op de sociale reproductie en is tevens de overdracht van de sociale positie van ouders op kind. Dit heeft beperkende gevolgen voor de sociale mobiliteit. Sociale ongelijkheid blijft daardoor langer in stand dan verwacht kan worden.

Onderzoek[bewerken | brontekst bewerken]

Sociale milieus zoals ze in Duitsland volgens het Duitse model in kaart zijn gebracht voor München

Sociaalwetenschapper Jörg Ueltzhöffer, vroeger politicus voor de SPD en tegenwoordig directeur van het SIGMA Institut, heeft voor Duitsland in 1980 onder de titel Lebensweltanalyse: Explorationen zum Alltagsbewußtsein und Alltagshandeln (Leefwereldanalyse: exploratie op het dagelijks bewustzijn en het dagelijks gedrag) een verslag voorgelegd waarin in de eerste plaats een volkomen nieuw doelgroepenmodel werd gepresenteerd voor marketing en sociologisch onderzoek. Hij heeft dat model van de sociale milieus samen met de marketingpsycholoog Berthold Flaig (tegenwoordig directeur van het SINUS Institut) ontwikkeld. In de navolgende twee decennia werd dit model in Duitsland toegepast onder verschillende namen (SIGMA-milieus, SINUS-milieus) binnen de wereld van het markt-, media-, communicatie- en sociologisch onderzoek.

Het onderzoeksbureau Motivaction heeft met haar levensstijlonderzoek Mentality de milieus voor Nederland onderzocht, wat in Nederland voor beleidsmakers en regering basis vormt om beleid op te maken.

Indeling[bewerken | brontekst bewerken]

Motivaction hanteert voor Nederland een sociologische indeling naar levensstijl waarbij de volgende acht begrippen worden gehanteerd als sociaal milieu.

Moderne burgerij Een groep conformistische, statusgevoelige burgers die zich begeven tussen traditie en moderne waarden (zoals genieten en consumeren).
Traditionele burgerij Een groep moralistische, plichtsgetrouwe en op status quo gerichte burgers.
Opwaarts mobielen Een groep carrièregerichte individualisten met sterke hang naar sociale status, technologische vooruitgang en risico en spanning.
Postmoderne hedonisten Een groep bestaande uit pioniers van de beleveniscultuur voor wie het experiment en het breken met morele en sociale conventies een doel op zich is.
Post-materialisten Een groep maatschappijkritische idealisten die zich wil ontplooien en stelling wil nemen tegen sociaal onrecht en wil opkomen voor het milieu.
Kosmopolieten Een groep open en kritische wereldburgers die de postmoderne waarden ontplooiing en beleving combineert met de moderne waarden maatschappelijk succes, materialisme en genot.
Gemaksgeoriënteerden Een groep die losjes in het leven staat, zonder hoge ambities.
Nieuwe conservatieven Een groep bestaande uit de liberaal-conservatieve maatschappelijke bovenlaag, die ruimte geeft aan technologische ontwikkeling maar zich tevens verzet tegen sociale en culturele vernieuwing.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]