King of the Hill (animatieserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
King of the Hill
Genre Animatie, sitcom
Speelduur 22 minuten
Bedenker Mike Judge
Greg Daniels
Hoofdrollen Mike Judge
Kathy Najimy
Pamela Segall Adlon
Brittany Murphy
Johnny Hardwick
Stephen Root
Muziek Roger Neill (116 episodes, 1997-2009)
Greg Edmonson (55 episodes, 1997-2009)
John O'Connor (27 episodes, 1997-2009)
John Frizzell (14 episodes, 1997-2006)
Lance Rubin (12 episodes, 1997-1999)
Jeffrey Baxter (3 episodes, 1997)
Intromuziek "Yahoos and Triangles" door
The Refreshments
Land van oorsprong Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Taal Engels
Uitzendingen
Start 12 januari 1997
Einde 6 mei 2010
Afleveringen 258
Seizoenen 13
Netwerk of omroep Vlag van de Verenigde Staten FOX
Vlag van Nederland Net5[1]
Vlag van Vlaanderen Ketnet (1998-2001)
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

King of the Hill is een Emmy-winnende Amerikaanse animatieserie, bedacht door Mike Judge en Greg Daniels. De serie werd sinds 1997 uitgezonden door de Fox Broadcasting Company en is voor het laatst uitgezonden op 6 mei 2010.

Judge en Daniels bedachten de serie na het succes van Judge' eerdere Beavis and Butt-head op MTV. De serie was vanaf het begin een succes. Op 31 oktober 2008 kondigde FOX aan dat ze de stekker uit de reeks trekken: de laatste afleveringen komen in het televisieseizoen 2009-2010 op het scherm.

In Vlaanderen werden de eerste twee seizoenen uitgezonden op Ketnet van 12 september 1998[2] tot en met 12 januari 2001.[3]

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

De serie is in een geanimeerde sitcom. Het verhaal draait om het leven van de familie Hill, een typische methodistische familie die woont in Arlen, Texas, en erg trots is op hun Texaanse afkomst. In tegenstelling tot veel andere geanimeerde sitcoms, waarin vaak ongewone of onmogelijke gebeurtenissen voorkomen, behandelt King of the Hill vaak meer realistische thema’s zoals vriendschap, relaties, rechtvaardigheid, jaloezie en hybris.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Begin 1995, na het succes van Beavis and Butt-head op MTV, bedacht Mike Judge King of the Hill samen met Greg Daniels, die voorheen schrijver was voor The Simpsons. Judge baseerde het personage Hank Hill losjes op een personage uit Beavis and Butt-Head, “Mr. Anderson”. Toen Mike Judge de serie aan Fox presenteerde, tekende hij de personages als gemeen uitziende stereotiepe "rednecks". Alleen de personages Hank, Peggy, en Bobby leken al sterk op hun huidige vorm. Fox zag wel wat in de serie, maar stond erop dat Judge de personages zou aanpassen. King of the Hill was de op twee na langstlopende primetime animatieserie, na Southpark en The Simpsons.

Na zijn debuut werd de serie een groot succes voor Fox. Gedurende het achtste seizoen overtrof de serie zelfs The Simpsons qua kijkcijfers.

In België werd de serie uitgezonden door Ketnet.

Personages[bewerken | brontekst bewerken]

Hank Hill
de vader van de Hill-familie, en de hoofdpersoon uit de serie. Hij is een verkoper van “propaan en aan propaan gerelateerde accessoires”. Hij is sterk geobsedeerd door zijn tuin, Buck Strickland, propaan en de Dallas Cowboys. Hij heeft een goede relatie met zijn vrouw, Peggy. Hij raakt snel gefrustreerd en verward door de moderne trends waar zijn vrienden zich mee bezighouden. Ook wil hij vaak zijn mannelijkheid bewijzen.
Peggy Hill
Hanks vrouw. Ze is een lerares Spaans, die bijklust als freelance columnist en makelaar. Ze is doorgaans ruimdenkend, maar kan ook arrogant en naïef zijn. Ze ziet zichzelf als erg slim en fysiek aantrekkelijk.
Bobby Hill
de gezette 13-jarige zoon van Hank en Peggy. Hij wil een beroemde komiek worden als hij ouder is. Hij heeft niet de atletische kanten van zijn vader en haat de meeste sporten, behalve worstelen, honkbal en wielrennen.
Cotton Hill
Hanks vader. Hij is een misogynist en een veteraan uit de Tweede Wereldoorlog. Als gevolg van een ongeluk tijdens de oorlog mist hij de helft van zijn benen, en is daardoor erg kort. Hij stierf in aflevering 218.
Tilly Hill
Hanks moeder, die inmiddels gescheiden is van Cotton.
Luanne Platter Kleinschmidt
Peggy’s nichtje. Ze is een studente aan de schoonheidsacademie. Ze is goed in het oplossen van puzzels.
Dale Gribble
de kettingrokende buurman van de Hills. Hij is een insectenverdelger die om de haverklap met (bizarre) complottheorieën komt aanzetten.
Joseph Gribble
Dales 13-jaar oude zoon, en een goede vriend van Bobby. Joseph is in werkelijkheid de zoon van een indiaan genaamd John Redcorn, maar Dale is zich hier niet van bewust.
Boomhauer
een slanke jong uitziende vrouwenversierder die zodanig snel praat zodat de kijker niet kan horen wat hij zegt, terwijl de andere personages in zijn omgeving hem perfect begrijpen.
Officer Brown
een lokale politieagent die vaak door de hoofdpersonages wordt opgeroepen.
William "Bill" Fontaine De la Tour Dauterive
de depressieve en met overgewicht kampende buurman van de Hills. Hij is geobsedeerd door zijn ex-vrouw. Een running gag in de serie zijn z’n suïcidale neigingen. Zijn familie heeft Franse wortels, vandaar zijn achternaam.

Cast[bewerken | brontekst bewerken]

Vaste cast[bewerken | brontekst bewerken]

Gastrollen[bewerken | brontekst bewerken]

Veel bekende artiesten en acteurs hebben gastrollen gehad in de serie, maar vrijwel nooit als zichzelf. Voorbeelden zijn: Trace Adkins, Pamela Anderson, Jennifer Aniston, Will Arnett, Tom Arnold, Diedrich Bader, Big Boi, Clint Black, Lisa Hartman Black, Brooks & Dunn, Dennis Burkley, Gary Busey, Drew Carey, Kelly Clarkson, Mo Collins, David Cross, Johnny Depp, Laura Dern, Ani DiFranco, Dale Earnhardt, Shannon Elizabeth, Will Ferrell, Sally Field, Nathan Fillion, John Force, Brendan Fraser, Sarah Michelle Gellar, Paul Giamatti, Vince Gill, Jeff Goldblum, John Goodman, Topher Grace, Green Day, Kirk Hammett, Ed Harris, Phil Hendrie, Dennis Hopper, Michael Keaton, Jamie Kennedy, Kid Rock, Johnny Knoxville, Lisa Kudrow, Laura Linney, Lucy Liu, Heather Locklear, Lindsay Lohan, Bernie Mac, Chuck Mangione, Danny Masterson, Rue McClanahan, Matthew McConaughey, Mary Tyler Moore, Willie Nelson, No Doubt, Brad Pitt, Laura Prepon, Brad Renfro, Alan Rickman, John Ritter, Chris Rock, "Macho Man" Randy Savage, Dax Shepard, Cybill Shepherd, Gene Simmons, Lane Smith, Robert Smith, Snoop Dogg, Ben Stiller, George Strait, Meryl Streep, Sum 41, Mikey Teutul, Paul Teutul Jr., Paul Teutul Sr., Billy Bob Thornton, Tone Lōc, Randy Travis, Danny Trejo, Jane Wiedlin, Fred Willard, Owen Wilson, Reese Witherspoon, Amy Hill, Dwight Yoakam, Renee Zellweger en ZZ Top.

Voetnoten[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]