Relatie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een relatie (ook wel verhouding of betrekking) is een verband tussen meestal twee (soms meerdere) personen, concepten, verschijnselen of zaken.

Tussen personen 
Relaties tussen mensen kunnen vele vormen hebben, zoals persoonlijke relaties, zakelijke relaties of liefdesrelaties in diverse vormen (huwelijk, latrelatie, open relatie, etc.).
In de godsdienst 
Het godsconcept van de drie grote monotheïstische godsdiensten veronderstelt een persoonlijke godsrelatie, en zelfs een liefdesrelatie. Een zakelijke relatie met de godheid is een typisch Grieks en heidens fenomeen waarbij men met de godheid onderhandelt en een do ut des-relatie (Latijn: ik geef opdat jij geeft) onderhoudt.
In de wetenschap 
In de wiskunde wordt gesproken van een relatie als een verband tussen twee grootheden (bij een vergelijking met boven is een wiskundige relatie tussen personen een relatiesoort zoals de huwelijksrelatie, niet een bepaald huwelijk). In diverse wetenschappen wordt geprobeerd om de relatie tussen waargenomen verschijnselen te verklaren en kwantificeren, veelal op zoek naar oorzaak en gevolg.
In de informatica bestaan er relationele databases, waarin de relatie tussen tabellen wordt bekrachtigd met een foreign key.

Zie ook[bewerken]